25 °C, Budapest
25 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
17°
Csütörtök
23°
2022.08.15. hétfõ, Mária
filter.hu filter.hu

Az elektronikus könyv nem ég

A média hangos volt 2019-ben, 2020-ban az Ausztráliában és Brazíliában tomboló erdőtüzektől. Hosszú heteken keresztül pusztult a Föld tüdője, hol emberi beavatkozásnak, hol a klímaváltozásnak köszönhetően. A fák, az erdők pedig létfontosságúak az egész földi élővilágnak. Egyesek szerint az ember idézi elő a klímaváltozást. Talán a többség egyetért abban, hogy az éghajlat egy ciklikusan ingadozó jelenség. Ahogy vannak évszakok, úgy vannak váltakozó klímaidőszakok is. A téli átlaghőmérséklet emelkedése (és a folyómeder szabályozása) következtében a Duna magyarországi szakasza utoljára a 20. század második felében fagyott be összefüggő jégpáncéllá. Nagyon valószínű, hogy az emberi tevékenység közrejátszik az átlaghőmérséklet emelkedésében. Bőrünkön érezzük a forróbb, szárazabb nyarakat és a hómentes teleket. Jó-e nekünk a klímaváltozás? Illetve mit tehet minden egyes ember azért, hogy lassítsuk a klímaváltozást?

A változást nem lehet megállítani, az életben minden átalakul. A 2012 című filmben egy lehetséges forgatókönyvet mutatott be Hollywood. A világ minden tájáról hallhatunk manapság híreket és szembesülnünk a filmben bemutatott néhány időjárási „anomáliával”. 2019. nyarán Szlovéniában ökölnyi nagyságú jég hullottSvédországban szokatlanul magasra, 35 °C fölé futott a higanyszál. Közbeszéd tárgya az, hogy nagyon rövid az átmenet a két végletévszak közt. Kell-e nekünk a tavasz és az ősz vagy emberi esendőségünkből fakad a ragaszkodás a megszokotthoz, a múlthoz?

Amennyiben úgy hisszük, rossz dolog az éghajlatváltozás, réges-régen eljött az idő, hogy cselekedjünk. Egyesével mindenki tehet azért, hogy felkészüljön a viszontagságosabb, kiszámíthatatlanabb időjárási viszonyokra. Gondoljuk át mindennapi tevékenységeinket!

A víz lételemünk:

  • Feleslegesen ne folyassuk a csapvizet mosogatáskor, fogmosáskor, zuhanyzáskor. (Fogadjuk el, hogy a kádban fürdés luxus, mivel a kád maga helyet foglal az ingatlanban, takarítani kell azt, és még a 100-300 liternyi vizet is meg kell fizetni. Zuhanyzáskor 50-70 litert fogyasztunk.
  • Víztakarékos wc-tartályokat alkalmazzunk, a csöpögő szanitereket javítsuk, javíttassuk meg.

Nyomtatás:

  • Egyre több irodai levelezés végén olvasható a szöveg: „csak akkor nyomtassa ki ezt a lapot, ha feltétlenül szükséges. Óvjuk együtt a természetet!” Figyeljünk mindannyian oda a papírhasználatra. Egy-egy papírlap többszörösen használható, például ha csak az egyik oldalát használták eddig, a másik oldalára akár a gyerekek is rajzolhatnak.

Könyvolvasás:

  • „Szeretem a könyv illatát, és olyan jó lapozni a papírlapokat!” – Igen, sokan érzünk így. Ugyanakkor a hosszú távú fenntarthatóság érdekében engedjük el a berögződésünket, a ragaszkodásunkat. Nem kell mindenkinek egy-egy nyomtatott példányt kapnia szeretett írójától. Ha elolvastuk, csak a helyet foglalja és a port fogja. Ahelyett kölcsön kérhetjük mástól, átadhatjuk másnak. A könyvtárak és a könyvcserélő mozgalmak lehetőséget adnak erre. Amúgy hányszor olvasunk el egy könyvet?

Folytathatnánk a sort, hol mivel tudunk spórolni és az ökológiai lábnyomunkat kisebbíteni, aki egy teljesebb listára kíváncsi, nézzen utána itt.

A természetes személyeken túl a szervezetek, vállalatok is tesznek a papírmentes hétköznapokért. A legtöbb pénzintézet hajlandó elektronikus számlát kiállítani, amivel a postaköltségeket is vissza lehet szorítani. Egy új (fintech) bank pedig minden kártyáról költött 100 euró költésünk után adományoz egy fát egy erdősítést támogató szervezetnek. Egyértelmű, hogy egyre több ember viseli szívén az erdők fenntartását, a fák megmentését. 

Kimbino.hu weboldal is kiáll a környezetvédelem mellett. Hitvallása az, hogy kevesebb papírszemetet termeljenek az üzletláncok, a digitális kiadványokat részesítsék előnyben. Ezért a hetente kiadott akciós újságokat online böngészhetik az érdeklődők. Nem kell a kihordóra várni a kapuban, nem kell az üzletekben magunkhoz venni a színes lapokat. Minden üzletet a zsebünkben tudhatunk, ha okostelefonon kívánjuk kibogarászni a legkedvezőbb ajánlatokat. Gondoljunk csak bele, mennyi példányt nyomtatnak feleslegesen! Mennyi fát vágnak ki értelmetlen célra?

Hazai
Külföldi
Hazai
Külföldi
Hazai
Külföldi
Hazai
Külföldi
További anyagok