25 °C, Budapest
25 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
17°
Csütörtök
23°
2022.08.15. hétfõ, Mária
filter.hu filter.hu

Lehet időt szakítani az olvasásra?

Nincs időm olvasni – hallhatjuk sokaktól. De mindenkinek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen – tartja a mondás. Hiszen hányszor hallunk olyat, hogy nem volt időm tévét nézni vagy görgetni a Facebook idővonalat, esetleg vicces cicás videókon nevetni a YouTube-on? Ha pedig erre tudunk időt szánni, az olvasásra miért nem?

A fontossági sorrend

Abban egyetérthetünk, hogy mindenkinek 24 órából áll a napja. Aludni mindenki szokott, valamint sokan dolgozni vagy iskolába járnak, ami szintén jelentős időt emészt fel. Az ezen felül maradt óráinkban viszont lényegében mi döntünk, hogy milyen fontossági sorrendet állítunk fel a tennivalóink között.

Nyilván a gyermekes szülők számára helyesen a gyermekkel foglalkozás jelenti az elsődleges prioritást, ezt követik olyan hétköznapi, de fontos feladatok, mint a főzés, a takarítás, a bevásárlás, és akkor saját magunkkal még nem is foglalkoztunk.

Aztán ne feledkezzünk meg arról sem, hogy sok esetben a hivatali ügyintézés vagy az orvos látogatása is elvesz egy fél napot az életünkből, így nem csoda, ha úgy érezzük, hogy egyszerűen nem jut időnk semmire, amire szeretnénk.

Az olvasást beiktatni éppen ezért tűnhet megugorhatatlan feladatnak, hiszen melyik elfoglalt embernek van manapság legalább egy óra összefüggő ideje, amit az olvasásra tudna szánni?

De az olvasás nem is fontos. Vagy mégis?

Számtalan kutatás bizonyította már, hogy az olvasás nem csupán egy remek időtöltés a kikapcsolódásra, hanem igen nagyot profitálhatunk a betűfalással eltöltött időből. Többek között az olvasás megakadályozza a demencia kialakulását, ellazít, bővíti a szókincset, valamint fejleszti a memóriát, az íráskészséget és a kreativitást.

A fent említett előnyökből egy kevés is elég kellene legyen ahhoz, hogy felismerjük annak fontosságát, hogy az olvasást a mindennapjaink alapvető részének kellene tekintenünk, ne pedig időpazarlásnak érezzük a könyvek bújását.

Mikor szakítsak rá időt, ha soha nincs időm?

Olvasni nem csak akkor lehet, ha van több egybefüggő szabad óránk, hanem kihasználhatjuk a napunkban az úgynevezett „holt időket” is. Ilyen idő az, amikor például orvosnál vagy a hivatalban várakozunk, ha ülünk a buszon, vagy épp úgy érezzük, hogy vannak szabad perceink a közösségi médiát bújni.

De amennyiben szeretjük a hangoskönyveket hallgatni, a mosogatás és a vasalás is egy remek időpont a füllel olvasáshoz.

Ha egyedül nem megy

A televíziós műsorvezető, Szabados Ágnes útjára indította a „Nincs időm olvasni” kihívást. Ennek a lényege, hogy minden hónapban el kell olvasni egy olyan könyvet, mely az adott hónap választott szempontjának megfelel, és a közösségi médiában pedig lehetőségünk nyílik megbeszélni az olvasottakat.

Ha Ön is kedvet kapott csatlakozni a kihíváshoz vagy csak a saját örömére olvasna, keresse fel a Mai-Könyv.hu weboldalát, ahol biztosan talál a kihívásnak vagy az ízlésének megfelelő olvasnivalót!

Hazai
Külföldi
Hazai
Külföldi
Hazai
Külföldi
Hazai
Külföldi
További anyagok