8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Pálmaolaj vagy kókuszolaj: melyiket válasszuk?

2020-ban úgy tűnik, egyre fontosabbá és fontosabbá válik a környezetvédelem. Egyre többen kötelezik el magukat a zero waste életmód mellett, egyre többen foglalkoznak a klímavédelemmel, egyre nagyobb hangsúlyt kap az ökológiai lábnyom méretének csökkentése.

A környezetvédelem életünk minden területén egyre meghatározóbbá válik. Nem csak vásárlási, közlekedési, de táplálkozási szokásaink is átalakulóban vannak ennek hatására.

Aki egy kicsit is jártas a témában, pontosan tudja, hogy az egyik legfelkapottabb kérdéskör a pálmaolajjal kapcsolatos. Vajon tényleg szúrós pillantásokkal kell szembenéznünk, ha pálmaolajat tartalmazó élelmiszert vásárolunk? Vajon miért került ennyire középpontba?

Mi az a pálmaolaj?

A pálmaolaj az olajpálma gyümölcshéjából készül. A gyártók számára megéri ennek az alapanyagnak a használata, hiszen ez az egyik legolcsóbb olajfajta, illetve hosszú ideig megőrzi minőségét a hidrogénezésnek köszönhetően. Megtalálhatjuk desszertekben (csokoládékban, mogyorókrémekben), készételekben, de akár szépségápolási termékekben is.

A probléma egyrészt azzal van, hogy az egészségre nincs jó hatással. A finomítási eljárás során búcsút inthetünk a tápanyagok nagy részének, helyette viszont káros transzzsírokkal találkozhatunk.

Környezetvédelmi szempontból viszont ennél is nagyobb problémát jelent. Az olajpálmák természetes előfordulási helye Délkelet-Ázsia. Ennek beszerzése az erdők égetésével, irtásával és az állatvilág pusztításával jár együtt.

Keresd a pálmaolajat mellőző cégeket!

Szerencsére manapság egyre több cég ismeri fel a társadalmi felelősségvállalás fontosságát. Ezért a cégek nagy része törekszik arra, hogy különböző módokon, de csökkentse a környezetszennyezés mértékét. Erre eltérő lehetőségeik vannak.

Sok cég például úgy dönt, hogy csökkenti a keletkező hulladék mennyiségét a gyártás során. Próbálnak környezetbarát gyártási eljárásokat alkalmazni, a gyártás során keletkezett hulladékot pedig újrahasznosítani.

Mások törekednek arra, hogy tudatosan válasszák ki a termékek alapanyagait. Ilyen például a POLCZ készételeket gyártó cég, akik nélkülözik a pálmaolajat az elkészített ételekben.

Emellett pedig minden fajta adalékanyagot, tartósítószert, tejet, tojást és hozzáadott cukrot sem tartalmaznak az ételek.

Mit használhatunk helyette?

Ha környezetbarát alternatívákat keresünk, akkor válasszunk inkább kókuszolajat tartalmazó termékeket! A kókuszolajat a kókuszpálmából nyerik, mely főleg a Fülöp-szigeteken található meg. Elsősorban az élelmiszeriparban alkalmazzák, de a szépségiparban is kedvelt összetevő bőrpuhító, bőrfiatalító hatásának köszönhetően.

Sokkal kevésbé káros egészségünkre, mint a pálmaolaj. Egyrészt ez hosszú szénláncú telített zsírsav, amely sokkal stabilabb, így hevítés közben sem keletkeznek káros szabadgyökök. Nem tartalmaz transzzsírokat sem, amelyek rákkeltő és érelmeszesedést okozó hatással rendelkeznek.

Így kerülhetett bele a kókuszolaj a POLCZ készételek alapanyag listájába is, hiszen a hagyományos tartósítási eljárás, vagyis a hőkezelés során nem szabadulnak föl káros anyagok a kókuszolajból. Emellett pedig a vegán ételekbe is bekerülhet, hiszen nem állati eredetű összetevő.

Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
További anyagok