14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

Nyíltvégű lízing segítségével az áfa visszaigénylése is elérhető

Vállalkozóként Ön akár több millió forintot is megtakaríthat, ha személyautója finanszírozásához a nyíltvégű pénzügyi lízing konstrukciót választja a készpénz helyett. Ismerje meg az áfa visszaigényléssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, és takarítson meg jelentős mennyiségű összeget!

Az áfa visszaigénylés lehetősége a nyíltvégű lízing leghasznosabb előnye

A 2012. január 1-jén létrejött uniós törvénymódosításoknak köszönhetően az áfa már visszaigényelhető a nyíltvégű lízing esetén is. A 2012 előtti szabályozások szerint a személyautók után még semmilyen esetben sem lehetett az áfát visszaigényelni. Az uniós jogharmonizációt követően azonban a szükséges feltételek teljesítésével már levonásba helyezhető, illetve visszaigényelhető lehet a nyíltvégű pénzügyi lízing által finanszírozott személyautó áfája.

Az áfa visszaigénylés azért lehetséges, mert a nyíltvégű pénzügyi lízing nem számít vásárlásnak, hiszen a vállalkozásnak csak a futamidő végén szükséges döntenie az autó maradványértéken való megvásárlásáról. Így a nyíltvégű pénzügyi lízing az áfa törvény szerint nem beszerzésnek, hanem szolgáltatásnyújtásnak minősül. Az áfa tartalma ennek köszönhetően már levonásba helyezhető a vállalkozások számára.

Kiemelten fontos azonban megemlíteni, hogy az áfát kizárólag olyan arányban lehet levonni, amilyen arányban a gépjárművet az adóköteles tevékenységhez alkalmazza a vállalkozás. Az áfa visszaigénylés csak abban az esetben elérhető, ha a vállalkozás képes teljesíteni az általános forgalmi adó visszaigénylésével kapcsolatos általános feltételeket is. Ha részletes tájékoztatást és szakszerű segítséget szeretne az áfa visszaigénylésével kapcsolatban, tekintse meg az AutohitelAzonnal.hu nyíltvégű lízing lehetőségeit!

Nyíltvégű lízinggel az áfa utáni kamatfizetést is elkerülheti

Nyíltvégű pénzügyi lízing konstrukció igénybe vételével Ön nem csak az autó szinte teljes áfáját képes visszaigényelni, hanem az áfa finanszírozással járó költségeket is megtakaríthatja. A finanszírozó a szállítói számla segítségével már a futamidő kezdetén egy összegben, maradéktalanul visszaigényli a gépjármű áfáját az adóhatóságtól. Ennek a lehetőségnek köszönhetően a visszaigényelt áfa után már nem számítanak fel kamatot, így Ön jelentős összeget spórolhat meg.

Az aktuális, havi szinten történő tőketörlesztés áfáját kamatmentesen törlesztheti. Ennek oka, hogy a kamatszámítás alapját nem a bank által folyósított bruttó vételárrész fogja jelenteni, hanem az áfával csökkentett, nettó rész. Az áfa utáni kamatfizetés elkerülésével Ön akár 20%-kal is kevesebb kamatot fizethet vissza a nyíltvégű pénzügyi lízing igénybevételével. Ez pedig jelentős előnynek számít az azonos futamidejű, zártvégű lízing konstrukciókkal szemben.