30 °C, Budapest
30 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Szerda
17°
2022.08.14. , Marcell
filter.hu filter.hu

Birkózás elengedhetetlen eleme: a kényelmes birkózó cipő

A küzdősportok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban is. Nem csak a méltán híres ökölvívás, de a birkózás is egyre több fiatal érdeklődését vonzza és köti le. A birkózás is egy olyan sportág, amely kevés felszerelést igényel, azonban amik szükségesek, azokból érdemes minőségit beszerezni.

A birkózó cipők sokban hasonlítanak a közismertebb boxoló cipőkhöz. A cipő elsődleges feladata, hogy stabilan tartsa a lábat és biztosítsa viselője számára azt a biztonságérzetet, amelyre a küzdőtéren szüksége van. A cipő masszív és strapabíró, ennek köszönhetően stabilan tartja a lábfejet és a bokát egyaránt, óvva ezzel használóját a ficamoktól, rándulásoktól, esetleges törésektől.

Melyek a birkózó cipő legfontosabb jellegzetességei?

Anyagát tekintve régebben leginkább erős bőrből készültek, ami minőségét és tartósságát tekintve kiváló volt, azonban nagyobb súlyt tett a sportoló lábára. Manapság gumiból, műbőrből, műanyagból, gyönygyvászonból és ezen anyagok ötvözetéből készülnek a lábbelik a legújabb technológiákkal és fejlesztésekkel, így a cipő tömege csökkent. Mindemellett rugalmassága, stabilitása és élettartama megnövekedett.

A birkózó cipők méretezése eltér az utcai cipők méretétől, így vásárlás előtt mindenképp érdemes kipróbálni és járni benne egy keveset, hogy érezd, melyik a legkényelmesebb. Nagy figyelmet kell fordítanod a pontosságra, mivel egy pici eltérés is kellemetlenségeket okozhat. Sem túl kicsinek, sem túl nagynak nem szabad lennie, mert minden esetben a láb ízületeinek sérüléséhez vezethet.

Mit kell tudni a birkózó cipőről általánosságban?

A Budopestnél kapható birkózó cipőt nem csak és kizárólag birkózáshoz használják, számos küzdősportban nagy népszerűségnek örvend úgy, mint a Krav-Maga, Brazil Jiu Jitsu, MMA és Valetudo sportolói is szeretettel viselik edzések és mérkőzések alkalmával egyaránt. Mindemellett divatos kinézetük és az általuk biztosított kényelem miatt sokan hétköznapi viseletként is szívesen felveszik.

Formáját tekintve annyiban különbözik a box cipőktől, hogy száruk nem annyira hosszú, hanem épp annyira magasított, hogy kényelmesen és biztonságosan tartsa és rögzítse a bokát. Tisztítása legtöbbször nedves ruhával való áttörlést jelent, abban az esetben, ha a külső felülete piszkos lenne. Azonban mosógépben semmiképpen sem szabad mosni, mivel rongálódhat az anyaga, és a ragasztó is könnyen elengedheti a talpat. Így abban az esetben, ha belseje piszkos és kellemetlen szagú lenne, akkor érdemes minden edzés után szellőztetni.

Amennyiben szeretnél még többet megtudni a birkózó cipők jellegzetességeiről és megtalálni a neked legmegfelelőbbet, akkor keresd fel a Budopest weboldalát, ahol számos lábbeli közül válogathatsz igényeidnek megfelelően.

Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok