7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2021.04.20. kedd, Konrád, Tivadar
filter.hu filter.hu

Kerüljön képbe az azbeszt rendeletről!

Köztudomású, hogy az azbeszt veszélyes anyag, mégis máig előfordul épületekben, szigetelésekben. Ha munkatársai, beosztottjai is kitettséggel néznek szembe, nagyon fontos, hogy a törvényi kötelezettségnek eleget téve részt vegyenek egy oktató és kockázatcsökkentő tanfolyamon. Olvasson tovább a részletekért!

Az azbesztről dióhéjban

Egy szálas szerkezetű ásványról beszélünk, melyet – igen erős és ellenálló anyag lévén – főleg hő- és hangszigetelésre használnak, de megtalálható palatető cserepeiben, ipari csomagolásokban, akár fékbetétekben is. Bár a természetben is előfordul, az azbesztnek való hosszan tartó kitettség káros az egészségre: növeli a rákos és a különböző tüdőbetegségek kialakulásának kockázatát, ráadásul a tünetek gyakran csak évekkel később jelentkeznek. Érthető tehát, hogy legveszélyesebb típusát, a kék azbesztet Magyarországon 1992 óta tilos felhasználni.

Ezzel együtt az anyag a mai napig számos épületben jelen van, így bontáskor, felújításkor előfordul a rövidebb vagy huzamosabb ideig fennálló kitettség.

Kockázatok és szabályozás

Az azbeszttel való érintkezés a munkavégzés során tehát kiemelt kockázatot jelent. A kitettség által érintett feladatköröket, körülményeket és a veszélyek csökkentése érdekében megállapított kötelezettségeket a 12/2006. (III. 23.) EüM rendelet szabályozza.

A fenti jogszabály, azaz a hazai hatályos azbeszt rendelet előírja, hogy a veszélyes anyaggal dolgozó munkavállalók számára kötelező egy felvilágosító képzés elvégzése. A szabályozás világosan leszögezi, hogy a munkáltatónak kell gondoskodnia a ténylegesen vagy feltételezhetően azbesztexpozíciónak kitett munkavállalóinak oktatásáról – vagyis, ha cégvezetőként, középvezetőként az Ön vállalata érintett a témában, az Ön felelőssége, hogy alkalmazottai részt vegyenek a legfontosabb tudnivalókat, óvintézkedéseket és szabványokat bemutató kurzuson.

Azbeszt-közeli munkavégzés alapismeretei tanfolyam

Az Apave képzését a jogszabályi kötelezettség által kijelölt személyek mellett karbantartók, épületgépészeti és építőipari kivitelezők, társasházi és közös képviselők, munkavédelmi képviselők számára javasoljuk.

A kurzus célja, hogy érthetően átadja az azbeszttel kapcsolatos alapismereteket, illetve bemutassa az uniós előírásokat, nemzetközi szabványokat és a gyakorlatot. Mivel az anyaggal történő kontaktus kiemelt egészségügyi kockázatot jelent, a tanfolyamon – az anyag részletes bemutatásán túl – központi szerepet kap a speciális eszközök és munkamódszerek, a megelőzés lehetőségeinek megismertetése.

Az azbeszt-közeli munkavégzés alapismeretei kurzuson való részvétel nem igényel befejezett iskolai végzettséget. Nem vizsgaköteles, képesítést nem ad, a részvételről igazolás igényelhető.

Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
További anyagok