33 °C, Budapest
33 °C
Budapest
Holnap
28°
Holnapután
28°
Hétfő
30°
2022.07.01. péntek, Annamária
filter.hu filter.hu

Kerüljön képbe az azbeszt rendeletről!

Köztudomású, hogy az azbeszt veszélyes anyag, mégis máig előfordul épületekben, szigetelésekben. Ha munkatársai, beosztottjai is kitettséggel néznek szembe, nagyon fontos, hogy a törvényi kötelezettségnek eleget téve részt vegyenek egy oktató és kockázatcsökkentő tanfolyamon. Olvasson tovább a részletekért!

Az azbesztről dióhéjban

Egy szálas szerkezetű ásványról beszélünk, melyet – igen erős és ellenálló anyag lévén – főleg hő- és hangszigetelésre használnak, de megtalálható palatető cserepeiben, ipari csomagolásokban, akár fékbetétekben is. Bár a természetben is előfordul, az azbesztnek való hosszan tartó kitettség káros az egészségre: növeli a rákos és a különböző tüdőbetegségek kialakulásának kockázatát, ráadásul a tünetek gyakran csak évekkel később jelentkeznek. Érthető tehát, hogy legveszélyesebb típusát, a kék azbesztet Magyarországon 1992 óta tilos felhasználni.

Ezzel együtt az anyag a mai napig számos épületben jelen van, így bontáskor, felújításkor előfordul a rövidebb vagy huzamosabb ideig fennálló kitettség.

Kockázatok és szabályozás

Az azbeszttel való érintkezés a munkavégzés során tehát kiemelt kockázatot jelent. A kitettség által érintett feladatköröket, körülményeket és a veszélyek csökkentése érdekében megállapított kötelezettségeket a 12/2006. (III. 23.) EüM rendelet szabályozza.

A fenti jogszabály, azaz a hazai hatályos azbeszt rendelet előírja, hogy a veszélyes anyaggal dolgozó munkavállalók számára kötelező egy felvilágosító képzés elvégzése. A szabályozás világosan leszögezi, hogy a munkáltatónak kell gondoskodnia a ténylegesen vagy feltételezhetően azbesztexpozíciónak kitett munkavállalóinak oktatásáról – vagyis, ha cégvezetőként, középvezetőként az Ön vállalata érintett a témában, az Ön felelőssége, hogy alkalmazottai részt vegyenek a legfontosabb tudnivalókat, óvintézkedéseket és szabványokat bemutató kurzuson.

Azbeszt-közeli munkavégzés alapismeretei tanfolyam

Az Apave képzését a jogszabályi kötelezettség által kijelölt személyek mellett karbantartók, épületgépészeti és építőipari kivitelezők, társasházi és közös képviselők, munkavédelmi képviselők számára javasoljuk.

A kurzus célja, hogy érthetően átadja az azbeszttel kapcsolatos alapismereteket, illetve bemutassa az uniós előírásokat, nemzetközi szabványokat és a gyakorlatot. Mivel az anyaggal történő kontaktus kiemelt egészségügyi kockázatot jelent, a tanfolyamon – az anyag részletes bemutatásán túl – központi szerepet kap a speciális eszközök és munkamódszerek, a megelőzés lehetőségeinek megismertetése.

Az azbeszt-közeli munkavégzés alapismeretei kurzuson való részvétel nem igényel befejezett iskolai végzettséget. Nem vizsgaköteles, képesítést nem ad, a részvételről igazolás igényelhető.

Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
További anyagok