22 °C, Budapest
22 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
29°
Kedd
31°
2022.07.02. szombat, Ottó
filter.hu filter.hu

Így válasszunk kültéri hősugárzót

A hősugárzóról már biztosan hallottuk, hogy mennyire praktikus télen, milyen jól jön a lakásba, házba, ha egy kis extra melegítésre van szükség, például a fürdőbe. Mi a helyzet a kültéri hősugárzóval?

Télen is fontos, hogy elegendő időt töltsünk a szabad levegőn. Jó hatással lesz a szervezetünkre, amely esedezik a napsütésért, a hosszabb nappalokért. Ha nincs lehetőségünk kirándulni, vagy nem tudunk annyit, amennyit szeretnénk, akkor is próbáljunk meg minél több időt kint tölteni, ha az időjárás is engedi.

 

A kültéri hősugárzók

A kültéri hősugárzó praktikus teraszmelegítő, és többféle típusban elérhető. Vannak a gázzal működő teraszfűtők, amelyeknek legfőbb előnye, hogy hordozhatók. A teljesítményük alapján lehet közöttük különbséget tenni, azaz, hogy mekkora terület besugárzására, felmelegítésére képesek. Létezik gázüzemű teraszfűtő hőgomba, hőkandeláber és hőpiramis is, ezeknek a térfűtőknek a táplálásáról PB-gázpalack gondoskodik, amely a talpukban helyezkedik el. A gyújtás piezoelektromos szerkezettel történik.

 

A kültéri hősugárzók másik kategóriája az elektromos térfűtőké. Ezek kevésbé mobilis berendezések, mivel áramforráshoz kell csatlakoztatni őket. Általában 2000 W a teljesítményük. Mivel kültérre tervezték őket, ezért nem kell aggódni az áram miatt, és az időjárás viszontagságainak is ellenállnak.

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

A válasz függ attól, hogy mekkora területet szeretnénk bemelegíteni vele, illetve attól is, hogy mennyire nyitott a tér. Teljesen? Félig? A kert közepére is szeretnénk elvinni a hőgombát vagy a fedett teraszra tervezzük tenni? Egy közepes teljesítményű teraszmelegítő gázüzemű hőgomba kb. 20-25 négyzetméteres körben varázsol kellemes időt, melegíti fel a hőmérsékletet. Nagyobb területet be lehet fűteni több hőkandeláber használatával.

 

A hordozhatóság eleve tud határt szabni a lehetőségeinknek, ugyanis azt a hősugárzót, amit áramforrásra kell csatlakoztatni, egyszerűen nem tudunk bárhová lerakni.

 

Az ár sem mellékes szempont a kiválasztásnál. Például teraszfűtő hőgombát már kicsit több mint 60 000 Ft-ért is találunk, de egy különlegesebb piramis formájú inox teraszfűtő ennek már a duplájába kerül.

 

Az ár mellett ott van még a dizájn kérdés is. A legtöbb szórakozóhelyen ugyanazt az egyen hőgombát látjuk, pedig vannak izgalmasabb megoldások is, például a már említett piramis formájú, vagy egy olyan teraszfűtő, amelynek például műrattan borítása van, amely így kifejezetten illeszkedhet a kerti koncepcióba. Ha rattan kerti bútoraink vannak, akkor egy hidegebb estén nagyon jól mutathat a kültéri hősugárzó a berendezések mellett.

 

Mert tévhit, hogy egy teraszfűtő csak az átmeneti évszakokban használható, hiszen a nyári napokon is előfordulnak hidegebb esték, vagy akár napközben is lehet rosszabb időjárás, míg télen kifejezetten jól jön egy házibuli alkalmával is.

 

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok