13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Hogyan válasszunk fejhallgatót?

Egyéni ízlés kérdése, hogy a vezetékes vagy vezeték nélküli fejhallgatót szeretjük jobban. Nyilván mindegyik mellett lehet érveket és ellenérveket felsorakoztatni. Ha már eldöntöttük, hogy vezeték nélküli megoldást választunk, akkor is még egy sor további döntést kell meghoznunk. Ehhez adunk most néhány tippet.

A fejhallgató választásának 6 lépése

1. lépés: Használat módjának meghatározása

A fejhallgató választásnál nyilván nem mindegy, hogy hol és hogyan használjuk azt. 

  • Otthoni használat - például zenehallgatás, házimozi, játék - céltól függően kell választani, például mikrofonos, Hi-Fi minőségű vagy vezeték nélküli fejhallgatókat
  • Irodában, könyvtárban - zárt kialakítású fejhallgató szükséges, hogy a többieket ne zavarja
  • Sportoláshoz - olyan fejhallgató kell, amely nem esik le mozgás közben és nem akadályozza a sporttevékenységet
  • Utazáshoz - legyen minél kisebb, legyen benne zajcsökkentő, működjön együtt a mobil eszközökkel
  • Zenei stúdióban - nagyon jó hangminőség és messzemenő kényelem szükséges mind a vezetékek, mind a fejhallgató párnázottságát illetően 

2. lépés: A megfelelő fejhallgató típus kiválasztása

A fejhallgatóknál kialakítás szerint 4 típus között választhatunk:

  • A fület teljesen befedő fejhallgató
  • A fülre illeszkedő fejhallgató
  • A hallójáratba illeszthető fülhallgató
  • A hallójárat bejáratához illeszkedő fülhallgató

3. lépés: Nyitott vagy zárt kialakítású legyen a fejhallgató?

A fejhallgatóknál a fület teljesen befedő és fülre illeszkedő típusoknál létezik nyitott vagy zárt kialakítás. A zárt kialakításnál a környezetből bejövő hangok és zajok csökkennek, és a külső környezetbe sem jut ki a hang. A zárt fejhallgató jó választás lehet utazásnál, könyvtárban, irodában, hangstúdióban, zajos környezetben, például diszkóban, míg a nyitott inkább otthoni zenehallgatáshoz és keveréshez lehet alkalmas.

4. lépés: Vezetékes vagy vezeték nélküli

Ennek eldöntése tényleg csak ízlés kérdése. A vezetékes megoldás mellett szól, hogy általában jobb a hang minősége és alacsonyabb az ára, ellene szól viszont, hogy a vezeték sokszor megtörik. Ma már a prémium Bluetooth fejhallgatók hangminősége alig különböztethető meg a vezetékes fejhallgatókétól. A Phonelinestore-nál kapható Remax fejhallgatók és fülhallgatók közül bátran választhatunk.

5. lépés: Zajszűrés szükségessége

A zajcsökkentés tekintetében kétféle fejhallgató létezik, az aktív és a passzív zajcsökkentő fejhallgató. Az aktív zajcsökkentés elnyomja a zajokat, de rontja a hangminőséget, ezért a passzív zajszűrést javasoljuk.

6. lépés: Extra funkciók, kiegészítők

Ha idáig eljutottunk, akkor már nagyjából kirajzolódott az elképzelés a leendő fejhallgatóról, itt már csak némi finomítás következik. Választhatunk például töltőt, tartót, erősítőt, kábelt, átalakítót. 

Összegzés

Ha tudjuk, hogy mire fogjuk a fejhallgatót használni, hat viszonylag egyszerű lépéssel eljuthatunk a megfelelő fejhallgató kiválasztásához.