13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

A betétek és tamponok ideje lejárt

Már a tampon óriási előrelépés volt a történelem során használt különböző eszközökhöz képest, ám ha tartani akarjuk a lépést az aktuális trendekkel, akkor tudnunk kell, hogy beköszöntött az intimkelyhek és -tölcsérek kora.

Tampon az ókorban és később

Mivel a nők világ életükben menstruáltak, már az ókorban szükség volt arra, hogy megoldást találjanak a nehéz napokra. Egyiptomban papíruszt dugtak a hüvelyükbe a nők, mert nagy nedvszívó hatással rendelkezik. Az ókori görögök egy fa pálcika köré tekertek különböző nedvszívó anyagot, mint például gézt, papírt, gyapjút, szivacsokat.

Később vattát dugtak a hüvelyükbe, hogy ne legyenek látványosak a menstruáció napjai, de arra is olvashatunk példát, hogy a nem kívánt terhesség elkerülésére is alkalmazták. Bár ez azért higiéniai szempontból hagy maga után kívánnivalót, de akkoriban erre nem fektettek elég nagy hangsúlyt.

Később, 1940-ben készült el a mai napon végleges formája, és kezdődött meg a tömeggyártása. Sajnos akkoriban a tampon használata rengeteg problémát okozott, és nagyon megnövekedett a toxikus sokk szindróma áldozatainak száma. Így 1987 táján megjelent a piacon az intimkehely.

Az intimkehely vagy intimtölcsér

Az emberek egyre nagyobb része ismeri fel azt a jelentős dolgot, hogy csökkenteni kell a szemét kibocsátáson, amiből nem maradhat ki a fertőzésveszélyes tampon sem. Arról nem is beszélve, hogy a tömeggyártáshoz szükséges energiafelhasználás elég jelentős, ezért mindenképp csökkenteni kell azt. Éppen ezért, hogy ezt elkerüljük, mindenképp kellett valami alternatívát keresni, és visszanyúltak az intimkehelyért, ami szerencsére egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hölgyek körében.

Mivel az intimkehely használata roppant egyszerű, ezért a kétkedőket vagy a bizonytalankodókat is hamar meggyőzi. A használatához nem kell mást tenni, mint a hüvelybe helyezni ezt a közel 5 centis kis kelyhet, ami arra hivatott, hogy összegyűjtse a vért a méhszájnál. A felhelyezéshez a legoptimálisabb pozíció a guggolás vagy a wc-n való ülés.

Amikor úgy érezzük, hogy itt az ideje a cserének, akkor az alul található kis rész segítségével könnyedén kihúzhatjuk a hüvelyből. Ezután el kell mosni, fertőtleníteni, és ha megszáradt, akár újra fel is helyezhető.

Azért, hogy amíg megtisztítjuk és szárítjuk se maradjunk intimtölcsér nélkül, mindenképp olyan verziót érdemes beszerezni, ami 2 darabból áll, így az egyik mindig használatban lehet.

Ideje felébrednünk és tennünk a környezetünkért. Nem csak a nejlonzacskók és a sok más szemét szennyezi bolygónkat, hanem a sok veszélyes hulladék is, mint az egészségügyi tamponok vagy betétek. Hogy ezt elkerüljük, mindenképp érdemes átgondolni az intimtölcsérre való váltást, és kipróbálni ezt a megbízható és újra használható kis lehetőséget.

Tanácsok/ Kutatások
Történetek, képek
Tanácsok/ Kutatások
Történetek, képek
Tanácsok/ Kutatások
Történetek, képek
Tanácsok/ Kutatások
Történetek, képek
További anyagok