23 °C, Budapest
23 °C
Budapest
Holnap
22°
Holnapután
26°
Szerda
27°
2023.09.24. , Gellért
filter.hu filter.hu

Már csak néhány napig érvényesek a 2019-es autópálya matricák

Fontos tudnunk, hogy bármikor is vesszük az év során az éves autópálya matricát, az mindig a következő év január 31-ig lesz érvényes. Éppen ezért a 2019. évi matricák érvényessége hamarosan lejár. A legtöbben januárban veszik meg az éves autópálya matricát. Ha sorbanállás nélkül szeretnénk ezt megtenni, legegyszerűbb, ha online vásárlással (SMS, weboldal, mobil applikáció) oldjuk meg.

Az Autopalyamatrica.hu internetes portálon utánanéztünk a 2020-ra érvényes e-matrica áraknak és örömmel tapasztaltuk, hogy az árak nem emelkedtek.

Miért érdemes online vásárolnunk a pályamatricát?

A rohanó világban mindegyikünk versenyt fut az idővel, így nagyon nem mindegy, hogy mennyi időt töltünk sorbanállással. Ha egy benzinkútnál vásároljuk a matricát, ne nagyon számítsunk a mögöttünk lévő vásárlók türelmére és jóindulatára, ha netán kérdéseket szeretnénk feltenni a matricával kapcsolatban. Az e-matricát forgalmazó cégeknél viszont van ügyfélszolgálat, amelynek csak az a dolga, hogy a kérdéseinket megválaszolja, problémáinkat megoldja.

Gyakori igény a vásárlók részéről az újbóli vásárlás, a bizonylat és az adatok ismétlésével egy adott matrica érvényességének lekérdezése, az e-matrica átírása, és a lejárat előtti értesítés kérése. Ezeket a hagyományos vásárlásnál nem, az elektronikus vásárlásnál viszont könnyedén megtehetjük.

Az online vásárlásnál - a mobil parkoláshoz hasonlóan - legtöbb esetben tranzakciós költséggel is számolni kell, cserébe viszont akár otthon, a kandalló előtt ülve is elintézhetjük a vételt.

Mire figyeljünk oda az elektronikus vásárlásnál?

A fizetés véglegesítése előtt mindenképpen ellenőrizzük le az adatokat! A statisztikák szerint a legtöbb hiba a jármű kategóriájának téves meghatározásából ered. A jármű besorolását a forgalmi engedélyben is megtalálható J (jármű kategóriája), F.1 (együttes tömeg) és S.1 (ülések száma vezetővel) adatok határozzák meg. A 3500 kg-ot meghaladó tömegű vagy 7 utasnál több személy szállítására alkalmas gépjárművek nem sorolhatók be a D1 kategóriába.

Az úthasználati díj elektronikus kiegyenlítésekor minden esetben ellenőrizzük az adatokat még a fizetés előtt! A tranzakció sikerességéről elektronikus értesítést kell kapnunk e-mailben. Ha ez nem érkezik meg, feltétlenül forduljunk az ügyfélszolgálathoz, mielőtt az utazást megkezdenénk!

Ha véletlenül tévesen adtuk meg a rendszámot, vagy lecseréltük a járművet és szeretnénk a matricát az új járműre használni, akkor van lehetőség az átírásra, ennek díja 1470 forint. Bizonyos esetekben módunk van a matricák visszaváltására is, erről az Autopalyamatrica.hu ügyfélszolgálatán adnak felvilágosítást.

Figyeljük a határidőt, a január 31. már nagyon közel van!