6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Mi az az STD, és kit érinthet?

Sokan egészen addig nem veszik komolyan egy betegség lehetőségét, amíg nem szembesülnek vele, hogy őket is utolérte a probléma. Nincs ez másként a nemi betegségekkel kapcsolatban sem.

Mi az STD?

Az STD lényegében egy gyűjtőfogalom, az angol „Sexually Transmitted Diseases” rövidítése. Ez alatt a szexuális úton terjedő betegségeket értjük. Emellett egyre többször használjuk az STI kifejezést is, ami a „Sexually Transmitted Infections”, vagyis magyarul a nemi úton terjedő fertőzések rövidítése.

Ki kaphatja el az STD-ket?

Rengetegen élnek abban a tévképzetben, hogy a nemi betegségek csak az örömlányok és a homoszexuálisok körében elterjedt, ez azonban a legkevésbé sincs így. Bárki, aki él szexuális életet, meg is fertőződhet szexuális úton terjedő betegségekkel.

Védekezni ellene a leginkább óvszerrel lehet, illetve a hosszan tartó monogám párkapcsolat egy biztosan nem fertőzött személlyel is egyszerű módja a megelőzésnek. Az olyan védőoltásokkal, mint a Hepatitis B és a HPV elleni oltás, két betegség rizikóját csökkenthetjük, de tudni kell, hogy nincs 100%-os hatékonyságú vakcina, ezért így is megfertőződhetünk védekezés nélküli aktus esetén, bár az esély erre jóval alacsonyabb az oltott személyeknél.

Mikor van szükség STD szűrésre?

Jellemzően azt szokták tanácsolni, hogy mielőtt sor kerülne az új partnerrel az első óvszer nélküli együttlétre, ajánlott mindkét félnek részt venni a szűrővizsgálaton. Az óvszer nélküli szex alatt nem kizárólag a vaginális behatolást értjük, hanem az anális és az orális aktus is ide tartozik.

Ha nem került sor a szűrésre az óvszer nélküli érintkezés előtt, akkor legalább utána végeztessük el a vizsgálatot annak érdekében, hogy tisztában legyünk az altájéki egészségünk állapotával. Javasolják még továbbá az STD szűrést mindkét fél részére gyermekvállalás előtt, valamint legkésőbb akkor is, ha bármilyen tünetek jelentkeznek. Persze megeshet, hogy egy kisebb probléma, például felfázás okozza a tüneteket, de jobb biztosnak lenni benne, hogy nem nemi betegség áll a háttérben. A felfázásról és tüneteiről az Intima.hu oldalán kaphatsz részletes tájékoztatást.

Milyen tünetei lehetnek az STD-nek?

A tünetek megjelenési ideje eltérő, jelentkezhetnek az együttlétet követő néhány órán belül, de nem ritka a hosszú lappangási idő sem, ami napokat, heteket és akár hónapokat is jelenthet.

A nemi úton terjedő fertőzések leggyakrabban a nemi szerveken okoznak tüneteket, ami többek között lehet váladékozás, viszketés, valamint hólyagok, sebek és kiütések is megjelenhetnek a kényes területeken.

A nem a nemi szerveken megjelenő tünetek közé pedig a lázat, a hajhullást, a nyirokcsomó megnagyobbodását, a bőrkiütéseket és az ízületi fájdalmakat sorolhatjuk.

Ha felmerül benned a gondolat, hogy részt kellene venned egy STD szűrésen, mielőbb keress fel egy bőr- és nemigyógyászt, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat!

Tanácsok/ Kutatások
Történetek, képek
Tanácsok/ Kutatások
Történetek, képek
Tanácsok/ Kutatások
Történetek, képek
Tanácsok/ Kutatások
Történetek, képek
További anyagok