14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
13°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

A kutyáknak köszönhetjük azt, hogy ma itt vagyunk?

Rengeteg találgatás övezte az emberi fejlődés útját, és számos teória alakult ki fajunk fennmaradása kapcsán. Sok embert foglalkoztat az a tény, hogy míg a neandervölgyi emberek kihaltak, a mai ember ősei, azaz a homo sapiens sapiens fennmaradt, hogy életet adjanak őseinknek. De mi köze van a kutyáknak mindehhez?

A kutyák háziasítása nem csak a barátságos társaságuk kivívása érdekében volt hasznos, hanem az általuk nyújtott védelem és vadászatnál jelentette segítségük elengedhetetlennek számított akkoriban. Van egy teória, miszerint a kutyáknak igenis közük volt ahhoz, hogy fajunk fennmaradhatott és megállás nélkül fejlődhetett mindezidáig.

Amennyiben további érdekes bejegyzéseket szeretnél olvasni, látogass el a Kutyabarát Magazin honlapjára, ahol a kutyák mai életmódját is megismerheted.

Mit jelenthetett az őskori ember számára a kutya?

A leletek alapján megállapítható, hogy a modern ember mind az eszközök készítésében, mind a vadászatok terén sokkal sikeresebben teljesített neandervölgyi társaikkal szemben, így számuk növekedhetett, míg az utóbb említett fajé ezzel arányosan csökkent, mindaddig, míg el nem tűnt. Elmondhatjuk, hogy a modern ember sokkal jobban alkalmazkodott környezete változásaihoz, amelyben a kutya háziasítása is kiemelkedően nagy szerepet játszhatott.

A kutyák már 32.000 éve is hűséges társaink voltak a belga Goyet-barlangban talált leletek alapján. A modern ember és a kutya kapcsolata különleges volt, nagy becsben tartották őket, hatalmas tiszteletnek örvendtek, és halálukkor szerepüknek megfelelő rituális temetésben részesülhettek. Más leletek arról tanúskodtak, hogy a kutyák nem szerepeltek az őskori ember étlapján, mivel fogaikból készített ékszerek alapján elmondható, hogy sokkal töbett jelentettek számukra a prédáknál. Barlangrajzokon sem említették a kutyákat - az emberekkel egyetemben - mivel magukhoz hasonlónak tartották őket a préda állatokkal szemben.

Hogyan kell elképzelni az őskori kutyákat?

Az őseink társaként szegődött kutyák általában nagy méretűek voltak, legalább 32 kg-ra volt tehető a súlyuk, a magasságuk pedig közel 60 cm lehetett, így robosztus megjelenésükkel félelmet keltettek mind a vadállatokban, mind az ellenséges törzstagokban. Nem csak vadászatkor vehették segítségüket az emberek, hanem teherhordásban is hasznukra válhatott az állatok ereje. A zsákmány cipelését is nagy részben a kutyákra bízták. Ennek köszönhetően az emberek energiája fennmaradt, és a kutyák segítségükért cserébe részesülhettek a finom falatokban.

Az emberek a kutyák segítségének hála energikusabbak és egészségesebbek lettek, így a jobban táplált asszonyok is sikeresen hordták ki gyerekeiket, melynek köszönhetően növekedett a népesség. Mindemellett a kutyák hozzájárultak a vadászat sikerének biztosításához egyaránt.

Hírek, érdekességek
Nevetős-könnyezős
Hírek, érdekességek
Nevetős-könnyezős
Hírek, érdekességek
Nevetős-könnyezős
Hírek, érdekességek
Nevetős-könnyezős
További anyagok