26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
22°
Holnapután
26°
Szerda
27°
2023.09.24. , Gellért
filter.hu filter.hu

Alkohol kalkulátor a mielőbbi józanságért

Magyarországon az alkoholfogyasztás rendkívül népszerű, bár egész Európában századokon átívelő hagyománya van. Már az ókori rómaiak is fogyasztottak alkoholt, aminek gyakori eredménye volt a lerészegedés.

Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben…

Az alkohol, a szesz, a pia mind-mind szinonimái egymásnak. Akár jó hatással is lehet a szervezetre, ha meghatározott időközönként, mértékkel fogyasztjuk. Napi 1 pohár bor jót tesz a vérképző szerveknek, míg a kis mennyiségű alkohol képes megemelni a vér “jó” koleszterinszintjét.

Nagy mértékben, állandó jelleggel fogyasztva könnyen átcsúszhat az egész alkoholizmusba, ami egy roppant veszélyes betegség. Egyrészt károsítja a májat, az agyat, és függőséghez vezet, de ezen kívül az ember mentális és szociális állapota is romlik.

Az alkohol felszívódása nagyban függ attól, hogy milyen nemű és súlyú ember fogyasztja, arról nem is beszélve, hogy a rutin is sokat számít, sőt, még az elfogyasztott étel mennyisége is. Mivel az alkohol már a gyomorban elkezd felszívódni, így azonnal a véráramba jut. Ha a máj nem tudja azonnal elkezdeni feldolgozni az alkoholt, akkor tapasztalhatjuk a részegség tüneteit. A lebomlás folyamata is ugyanezektől a tényezőktől függ, ezért pontos eredményt mindenképp csak egy alkoholszonda adhat.

Nem, nem online változat, mert az alkohol kalkulátorok nem adják meg a pontos értéket, de nagyfokú precizitással képesek megsaccolni azt, hogy mikor is kell megfújni azt a szondát.

A lebontás siettetésére nincs megbízható megoldás, így a legjobb, ha senki nem viszi túlzásba az alkoholfogyasztást vagy időben abbahagyja.

A véralkohol szintjét hazánkban ezrelékben mérik, ami azt mutatja meg, hogy 1000 ml, azaz 1 liter vérben mennyi tiszta alkohol van. A 0,5 ‰ (ezrelék) azt jelenti, hogy 1 liter vérben 5 ml tiszta alkohol van. Mivel amíg teljesen le nem bomlik az alkohol, addig az kimutatható a vérből, így a gépjárművezetés tilos.

Magyarországon jelenleg is a zéró tolerancia elve érvényesül a közlekedés tekintetében, így amíg a teljes lebomlás meg nem történik, addig bármikor elővehetnek, hiszen a szonda alkoholt fog kimutatni a szervezetedben.

Aki el szeretné kerülni a baleset, rendőrségi feljelentés és egyéb izgalmakat tartogató események kipróbálását, annak mindenképp javasoljuk, hogy használjon egy alkohol kalkulátort, ami megbízhatóan megmondja, hogy mikorra várható a józanodás, és mikor lehet autóba ülni egy kiadós ivás után.