23 °C, Budapest
23 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
29°
Kedd
31°
2022.07.02. szombat, Ottó
filter.hu filter.hu

Amit a rendezvény színpadáról tudni kell

Rendezvényszervezőként bizonyára már számos eseményen megfordultál. Biztos akadt olyan is, ahol nem minden sikerült úgy, ahogy azt a szervező elképzelte. Vagy épp a te rendezvényed nem lett olyan tökéletes, mint ahogy szeretted volna. Egy rossz világítás vagy a színpad rosszul megválasztott mérete mind befolyásolja a rendezvény sikerességét. Ahhoz, hogy tökéletes legyen a rendezvényed színpada, most összegyűjtöttük neked, mire kell odafigyelni.

Milyen magas legyen a színpad?

Ha belépsz egy terembe, az első, ami szembetűnik, az maga a színpad. Így rendkívül fontos, hogy minden szempontból optimálisat válasszunk. Ha tanácstalan vagy, nézz körül a Rendezvénybibliánál elérhető kiadványok között! Számos hasznos tanáccsal láthatnak el téged a szervezést illetően.

A színpad magasságát általában a terem belmagasságához kell igazítani. A rosszul meghatározott belmagasság megtévesztheti a szervezőt. Ne hallgass a mások által mért adatokra, mert ezek nem mindig valósak! Hiszen gyakran nem számolják bele például a mennyezetről lelógó csillárokat, így a belmagasság már ennyivel is kevesebb. Menj oda és saját szemeddel mérd fel a terepet!

Mekkora legyen a színpad mérete?

Elsősorban fontos, hogy körülbelül hány fő fog egyszerre a színpadon tartózkodni. Ezen kívül jó, ha tudod azt is, hogy a szereplők lépcsőn fognak felmenni a színpadra, vagy külön kell egy függönnyel ellátott rész, ahonnan a színpadra fognak lépni.

Mi kerül még fel a színpadra?

A színpad mérete szempontjából arra is ügyelni kell, hogy mik azok a dolgok, amelyeknek mindenképp helyet kell hagyni a színpadon. Gondolok itt a díszletekre, kellékekre, hangfalakra. Illetve gyakori, hogy a rendezvények során díszletváltás is szükséges. Gondold át azt is, hogyan lehetne a leggördülékenyebben lefolytatni.

A nézők ülnek vagy állnak?

Elsőként ez talán nem is tűnik olyan fontosnak, pedig hidd el, hogy lényeges szerepe van. A színpad magasságát mindig a néző szemmagasságához kell viszonyítani.

Hogyan ültess?

Az ültetés során nagyon oda kell figyelni, hogy mindenki számára megfelelően látható és hallható legyen az előadás. A folyosószerűen elrendezett asztalok esetében a színpad legyen magas, ugyanis gondolni kell ilyenkor a leghátul ülő vendégre is. Ha a rendezvény terme óriási, vagy esetleg szabadtéren kerül megrendezésre, ahol hatalmas a tér, akkor mindenképp fontos, hogy kivetítő is legyen. A kivetítő elhelyezésekor is az optimális magasságra kell törekedni.

Hol lesz a világítás és a hangtechnika?

Többnyire a mennyezetről szoktak lelógni, ami szintén csökkenti a belmagasságot, így ezt is figyelembe kell venni. Ezen felül még fontos, hogy úgy legyenek elhelyezve, hogy a fények senki szemét ne zavarják, illetve a lelógó készülékek se kerüljenek az emberek látómezejébe.

Reméljük, hogy ezeket a szempontokat figyelembe véve könnyebben sikerülhet majd megfelelő színpadot választanod.

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok