23 °C, Budapest
23 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
29°
Kedd
31°
2022.07.02. szombat, Ottó
filter.hu filter.hu

Orosz barátaink kedvenc ruhadarabja, az usanka

Ha repkednek a mínuszok, kénytelenek vagyunk meleg ruhadarabokba burkolni magunkat. A fejünk védelméről a „divatreneszánszát” élő usanka-val gondoskodhatunk a leghatékonyabban, mely füleinket és arcunkat is melegen tartja.

A fejfedő története

Ha megkérnénk valakit, hogy magyarázza el röviden, mi is az az usanka, minden bizonnyal sok esetben futnánk bele az „orosz sapka” válaszba. Ez természetesen nem véletlen, hiszen elsősorban Oroszországhoz kötjük ezt a füles szőrmefejfedőt. És bár valóban Szibéria zord vidékén bukkant fel először téli katonai ruhadarabként még 1918-ban, azóta a világ minden táján ismertté vált. Hazánkban is külön helye van a divattörténetben, hiszen a némileg hullámzó, ám jól ismert magyar-orosz viszonynak köszönhetően egy jól ismert és sokat viselt szőrméről van szó. A mai napig könnyen hozzájuthatunk akár újragondolt, divatos verziókhoz is az erre specializálódott usanka boltokban.

Az usanka és az évtizedek

Ahogy az említett két ország kapcsolata, úgy az orosz sapka piaci jelenléte is hullámzó. És talán épp erre a viszonyra vezethető vissza a füles szőrmekucsma időszakos kikopása a divatvilág köztudatából. Hazánkban a rendszerváltás után kinyílt a nyugati világ, melynek köszönhetően addig sosem beszerezhető márkák ruhadarabjai lepték el a piacot. Ennek hozományaként értelemszerűen az addig elterjedt, keleti blokk divatját képviselő modellek kevésbé voltak népszerűek. Ettől függetlenül a fülvédős sapkák mégsem felejtődtek el teljesen, az évtizedek múlásával és a keserűbb történelmi múlt felülíródásával már nem volt semmi fenntartás az orosz sapkák viselésével, mely így újra divatba jöhetett. És ez teljes mértékben érthető is, hiszen az ilyen típusú – immár divatos – szőrme fejfedők mind kinézetükben, mind funkciójukban elsőosztályúak. Korábban azonban többen húzódoztak viselésétől, hiszen tartotta magát a gondolat, hogy a divat és az usanka nem éppen rokonfogalmak.

Ciki-e a szőrmekucsma?

A rövid válasz: nem. A hosszabb válasz: egyáltalán nem. A boltok polcain ma már rendkívül széles választékot találunk a szőrmefüles orosz sapkákból. Legyen szó akár a színéről, kialakításáról, szőrmetípusról, mindenki megtalálhatja a neki megfelelő modellt, mely alapvetően ugyan a férfiak kedvelt téli kiegészítője volt, ám mára kortól és nemtől függetlenül bárki felveheti eme kiváló minőségű szőrmesapkákat. Így, ha a tél már erősen kopogtat az ajtókon, mindenki számára érdemes elgondolkodni egy majdnem feledésbe merült, ám sikeresen felszínen maradt téli kiegészítőt.

Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
További anyagok