8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Mennyi gyakorlás kell, hogy biztosan fussunk neki a nyelvvizsgának?

A nyelvvizsgára felkészülés egyik legkényesebb kérdése, hogy mikor is vagyunk készen egy sikeres vizsgára? Kőbe vésni nem lehet a választ, de vannak eszközök, amik nagy segítséget jelentenek.

Egy sikeres nyelvvizsga nagy részben a tudáson múlik, ugyanakkor vannak szubjektív tényezők, amik igen nagy hatással lehetnek a vizsga kimenetére. Lehet egy rosszabb napunk, keveset aludtunk vizsga előtt, vagy éppen az adott szókincs hiányzik még a tárházunkból. Ahhoz, hogy ezeknek a tényezőknek a hatását a minimálisra csökkentsük, nagyon fontos a gyakorlás és a kellő felkészülés a vizsgára. Ennek mennyiségét azonban igen nehéz meghatározni.

Egy tesztkönyv és más semmi

Sokan úgy gondolják, hogy elegendő egy, az adott vizsgára célirányosan felkészítő vizsgakönyvet végig venni egy-két alkalommal és a felkészülésük megalapozott. Mások azt mondják, hogy ötszáz tesztet kell elvégezni. 

Az igazság az, hogy erre nincsenek mutatók, mert teljesen egyénfüggő. Nem az elvégzett tesztek száma, hanem a tesztek százalékos eredménye lesz az az indikátor, ami valamennyire képes megmutatni egy éles vizsgahelyzetben várható teljesítményünket.

Zsinórmérték alapján nagyjából elmondható, hogy ha sikerül a vizsga minimális szintjénél 10-15%-kal jobban elvégezni tíz kitöltött tesztből legalább hetet, akkor várhatóan jók az esélyeink. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ez a viszonyszám a vizsgán felmerülő minden egyes feladat vonatkozásában meg kell, hogy legyen.

Google a barátunk, de mire elegendő, amit ingyen ad?

A neten sok ingyenes vizsgafelkészítő feladat van, de ezek minősége nem garantált, megoldókulcs pedig sokukhoz nincsen. Van azonban olyan lehetőség is, ami szintén ingyenesen, de hivatalos német és angol középfokú nyelvvizsga feladatokkal támogatja a vizsgára való felkészülést. 

Ez a német és angol nyelvvvizsga e-learning program adatbázist tartalmaz írásbeli, szóbeli és szövegértés tesztekből készített mintafeladatokból. Az eredményről a rendszer automatikusan választ ad. Az írásbeli feladat beküldésével pedig egy tényleges vizsgáztatóként dolgozó konzulenstől kapunk visszajelzést. Egy gyakorló feladatsort kétszer lehet kitölteni, hogy lássuk a saját fejlődésünket, és az sem hátrány, ha ismerkedünk a vizsga szókincsével. Egyedülálló módon ez az ingyenes e-learning program arra is lehetőséget ad, hogy Skype-on kérjünk segítséget, ha elakadunk.

A program négy hetes, így érdemes a vizsga előtti utolsó hónap hajrájában feljelentkezni rá, de kombinálható. Jelenleg B1 és C1 szinten végezhető, így sajnos alapfokú vizsgára való felkészülésnél nem segít, viszont annál nagyobb támogatást ad egy sikeres középfokú vizsgához.