7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Telephely bérlés vagy vásárlás?

Mind a telephely bérlés, mind pedig a vásárlás mellett vannak érvek és ellenérvek. Körbejártuk a legfontosabb szempontokat, amiket mérlegelni kell az ideális telephely kiválasztásának érdekében.

A megfelelő telephely kiválasztása kulcsfontosságú kérdés lehet egy vállalkozás sikere szempontjából. A jól megválasztott telephely nem csupán a cég elérhetőségét növeli, hanem az áruk, termékek mozgatása szempontjából is sokat tud könnyíteni egy cég életén. 

Mikor jó döntés a telephely bérlés?

Egy ingatlanberuházás igen tőkeigényes tranzakció, ami kezdő vállalkozások esetében nem indokolt és sokszor nem is lehetséges. Kiadó telephelyeket akár speciális igényekkel is egy kis keresgéléssel lehet találni az ország egész területén, legyen az műhely, önálló telephely, vagy más cégekkel közös lokáción egy logisztikai központ területén. Budapesten és vonzáskörzetében, valamint egy Debrecen, Budapest, Zalaegerszeg által alkotott tengely mentén kialakult ipari zónában viszonylag könnyebben lehet telephelynek alkalmas raktárt vagy ipari ingatlant találni.  

A telephely bérlése kezdő vállalkozásoknak annál is inkább indokolt, mert nem csupán a méretet, de a földrajzi helyszínt is szükség esetén könnyebb felülvizsgálni, ahogy nő a cég és kiderül, hogy mi az életképes fejlődési irány. A kezdeti tőkebefektetés szinte minimális a telephely vásárlással összehasonlítva, és sok esetben helyi iparkamaráknál és vállalkozástámogató szervezeteknél lehetőség van támogatás igénybevételére is.

Telephely vásárlás is lehet jó döntés

A telephely vásárlása már megállapodott cégek számára lehet jó opció, amikor néhány lezárt teljes üzleti év mozgása és eredményei alapján már látszik, hogy a gyártás és tárolás, valamint logisztika szempontjából milyen igényei vannak a vállalatnak.

Telephely választási szempontok

A telephely kiválasztása alapvetően a cég profilján és a logisztikai feladatok milyenségén és mennyiségén múlik

Egy magas hozzáadott értékű cég esetén, mint például egy szolgáltató cég, vagy IT cég, a logisztika lényegében elhanyagolható. Itt a fő szempont általában az informatikai hálózat megléte, illetve a lehetőség, hogy a szükséges informatikai fejlesztéseket meg lehessen tenni az ingatlanon. Nagyon fontos szempont továbbá, hogy a munkavállalók számára könnyen elérhető helyen legyen a telephely, mivel a jó munkaerő bevonzásához alapvetően fontos, hogy a munkavállalók számára is ideális legyen a környezet.

Gyártócégek esetében azonban éppen a logisztikai kérdések a kulcsfontosságúak, mivel itt a gyártáshoz szükséges alapanyagok érkeztetése és a legyártott termékek szállítása igen fontos részét képezi a cég tevékenységeinek. A legtöbb raktárközpontot ezek maximális figyelembevételével tervezik, így itt jó otthonra találhat egy gyártó cég is.

A telephely méreténél fontos lehet, hogy szükség esetén bővíthető vagy akár redukálható legyen a kapacitás, így ideális olyan helyszínt keresni, ahol nem csupán egyetlen raktárhelyiségből áll az ipari ingatlan.