26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Így teremtsd meg otthonod melegét

Az otthon melege valós értelmében legalább annyira fontos, mint átvitt értelemben. Az ugyan egyénileg változó, hogy ki milyen hőmérsékletben érzi magát igazán jól, de kétségtelen, hogy a hideg lakás sem az egészségünknek sem az otthonunknak nem tesz jót.

Az otthon akkor az igazi, ha melegség jár át bennünket. Fontos, hogy jól érezzük magunkat itt, hiszen a pihenésünk, feltöltődésünk helyszínéül szolgál. Jó közérzetünkhöz hozzájárulnak a kedvünkre berendezett szobák, az ízlésünkhöz illő színek és a megfelelő fények, azonban kétségtelen, hogy kiemelt figyelmet kell áldoznunk a hőmérsékletre is.

Eltérő, hogy ki milyen hőmérsékletű otthonban érzi jól magát. Egyénenként és helyiségenként is változó az ideális hőmérséklet, de alapvetően 18-24 fok között mondható ideálisnak. Míg legtöbben a hálószobánkban hűvösebb levegőt igénylünk a kellemes alváshoz, addig a hideg fürdő mindannyiunk rémálma.

Ahhoz, hogy minden helyiségben megfelelő hőmérsékletet tudjunk kialakítani remek megoldás, ha állítható fűtési rendszerrel bírunk. A termosztát egyedi állíthatósága nagy kincs.

Van azonban néhány további lehetőség, a gázbojlereken és elektromos kazánokon túl, amivel fokozhatjuk otthonunk melegét akkor is, ha nem elegendő a fűtési rendszer.

Szigetelés

Az első és legfontosabb, hogy megfelelő szigetelésről gondoskodjunk mind az ablakok, mind az ajtók esetében.

A nyílászárók könnyen hőhidasak, így gyakran jóval több hő szökik el, mint gondolnánk. Ahhoz, hogy bent tartsuk a meleget, időben gondoskodni kell a szigetelésről is.

Bár senkinek nem jó, ha a nem megfelelő szigetelés miatt lehűl a lakás, az fontos, hogy rendszeresen szellőztessük át az összes helyiséget, még hideg időben is.

Figyelj oda a fekvésre

Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy a lakásod ablakai több égtáj felé is nyílnak, rendezd be a szobákat okosan!

A meleg érzet megfelelő kihasználása érdekében érdemes a déli és nyugati fekvésű szobákat (melyek melegebbek) inkább nappal használni, míg a hűvösebb keleti és északi fekvésűeket alváshoz fenntartani.

Használj elegendő textíliát

A legjobb, ha redőnnyel van lehetőséged tovább szabályozni a benti hőmérsékletet, azonban ha erre nincs mód, a megfelelően megválasztott textíliák is csodát művelhetnek.

Figyelj oda például, hogy a vaskos, nehéz anyagból készült sötétítő függönyök ne érjenek le a földig - legalábbis, ha ezzel eltakarják a radiátort is.

Érdemes jól megválasztani a szőnyegeket is. Bár a parketta könnyen tisztán tartható, a szobákba mindenképp érdemes szőnyeget is leteríteni. Hőtermelő képességgel természetesen nem bír, de a már bemelegített szobának hőmérsékletét megfelelően megőrzi.

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok