11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
18°
Szombat
18°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Innováció a 21. század gyártási folyamataiban

Egy cég életében meghatározó szempont, hogy milyen gyártási technológiák mellett teszi le a voksát. Minden gyártást végző vállalat számára elsődleges, hogy minél olcsóbban, minél magasabb minőségű terméket állíthasson elő, a lehető legrövidebb idő alatt. Ehhez azonban alapos, minden részletre kiterjedő előzetes tervezés szükséges, mely sok esetben jóval meg kell, hogy előzze magát a termelést.

Mit kell figyelembe venni a megfelelő technológia kiválasztásakor?

A jövőben alkalmazandó gyártási technológiáról és a gyártási folyamatokról akár már a cég alapításánál dönteni kellhet, hiszen ezek a tényezők határozzák meg a cég teljes működésének fő irányvonalait. 

A választott megoldások azonban mit sem érnek szakképzett munkaerő nélkül, amelynek a segítségével aknázható ki a technológia által kínált lehetőségek tárháza. A munkaerő tervezése során mindenképpen fel kell mérni a működési területen elérhető munkaerő képzettségi szintjét, és az alkalmazni kívánt eszközöket, technológiákat ehhez is igazítani. 

Azt is figyelembe kell venni, hogy merre halad a technika fejlődése, milyen új módszerek jellennek meg, és ezzel párhuzamosan mi válik elavulttá és kevésbé hatékonnyá. 

A gyártási folyamatokban a jövőbe mutató technológiákat érdemes előnyben részesíteni, ezzel biztosítható az, hogy néhány év elteltével sem kell a teljes működést átalakítani a versenyképesség megőrzése érdekében. 

Additív gyártás, azaz a 3D nyomtatás előnyei

A 3D nyomtatás - bár még néhány iparágban újdonságnak számít - széles körben terjed. Egyes piaci szegmensekben az additív gyártási technológia alkalmazása különösen népszerű, gondoljunk csak a fém alkatrészek vagy orvostechnikai eszközök gyártására. 

A 3D nyomtatás, mivel saját maga állítja elő a terméket, lehetővé teszi, hogy ne legyen szükség későbbi megmunkálásra, és a gyártás során ne keletkezzen feleslegesen előállított termék. 

A módszer hátránya, hogy a minőség nem mondható állandónak. Ha nem áll rendelkezésre a megfelelő minőségű alapanyag, vagy nem a megfelelő technológiát választják az előállításhoz, az a gyártásban súlyos problémákat és jelentős anyagi veszteséget is okozhat. 

Ipar 4.0

A Promatech által tervezett robotok alkalmazására nem csak azért van szükség, mert általánosan jellemző probléma a szakképzett munkaerő hiánya, hanem mert ezek a gépek a meglévő dolgozók munkáját is segítik. Ha a gyártás tervezése kellően szakszerű, akkor az emberi erőforrás és a robotok kapacitása tökéletesen összehangolható, és egymást kiegészítve tudnak a hatékonyságot növelve együttműködni. Erre utal az Ipar 4.0 elnevezés is. 

Az ipari automatizáció másik nagy előnye, hogy tehermentesíti a dolgozókat. Az ismétlődő jellegű gyártási feladatokat a robotok tudják elvégezni. A termelés a segítségükkel gyorsabb, kevesebb selejt jön létre, az előállított termék pedig állandó magas minőséggel bír.