23 °C, Budapest
23 °C
Budapest
Holnap
22°
Holnapután
26°
Szerda
27°
2023.09.24. , Gellért
filter.hu filter.hu

Aludj jól, gyermekem!

A kisgyermekes családoknál leggyakrabban az este a neuralgikus pont. Az egész nap robotoló szülők alig várják, hogy csemetéjük ágyba kerüljön, és legyen nekik is egy szabad órájuk magukra, egymásra, vagy éppenséggel azon vannak, hogy ők is időben nyugovóra térjenek. Ám annyi minden történhet, ami miatt az esti fektetés elhúzódik, vagy örökkévalóságnak tűnik, mire eluralkodik a csend a gyerekszobák felett.

A felpörgött gyerek

Megfigyelhető, hogy a gyerekek épp este, a lefekvés idejére kerülnek olyan állapotba, ami mellett lehetetlennek tűnik elképzelni, hogy rövid időn belül egy édesen szuszogó szeretetgombócban gyönyörködünk az éjjeli lámpa fényénél. 

Ha a család apraja-nagyja este találkozik először, mert a szülők munkában, a gyerek meg óvodában van napközben, az olyan hatással van az adrenalin szintjükre - gondoljunk a spontán párnacsatára, az élménybeszámolóra, az esti közös mókázásra -, hogy képtelenek engedelmeskedni fáradó kis testüknek és a szülők kérlelő szavának. 

A magas energiaszint miatt eszük ágában sincs lefeküdni a szülők legnagyobb bánatára. A szakirodalom szerint úgy kell időzíteni a hazaérkezés, a kora esti játékidő, a vacsora, fürdés, meseolvasás szertartásait, hogy lehetőleg a tervezett alvás/altatás előtti egy órában már kevesebb fény és hanghatás legyen a gyerek körül, alakítsunk ki olyan szokásokat - például már pizsiben egy diavetítés a gyerekszobában -, amelyek segítenek lenyugtatni a túlpörgött gyereket.

A rossz álmok

Óvodáskorban a rossz álmok gyakran megnehezítik a gyermekek és a szüleik nyugodt pihenését. Gondolhatnánk elsőre, hogy biztosan az óvodában érik olyan hatások, amelyek felriasztják a kicsiket (ami persze elképzelhető, és megoldásában segíthet egy kis esti játékos lélekbúvárkodás), de sokszor egyszerűbb oka van. Egy elzsibbadt végtag, egy teli hólyagocska is okozhat rossz érzést az alvó gyerkőcben, ami álmában ijesztő képként jelenhet meg.

A lefekvés előtt a mosdó meglátogatása mellett fontos a kényelmes ágy és ruházat. Egy kényelmes pizsama a NETBoltból, melyen a szeretett mesehős képe díszeleg, nemcsak szép és praktikus, hanem érzelmileg is segíthet a gyermek ágyba varázsolásában.

A véget nem érő meseidő

A kicsik általában nem érik be egy-két mesével, de igyekezzünk következetesek lenni, és lehetőleg ne tartson a meseolvasás 15-20 percnél tovább. Sokat segíthet a nyugodt alvásban, ha olyan meséket olvasunk, melyek főszereplőinek bőrébe bújva a gyerkőc leküzdheti félelmeit, például szembenézhet a sokszor emlegetett szörnyekkel, melyek ugye tudjuk, hogy nagyon barátságosak és különös képességeik vannak.

Fontos még a gyerekszoba szellőztetése, az optimális páratartalom, valamint a megfelelő hőmérséklet is. Túl melegben a gyermek könnyen válik ingerültté, feszültté, ami ugyancsak megnehezíti az elalvást.

Ha valódi odafigyeléssel fordulunk gyermekünk bármilyen problémájához, az biztosan érződni fog az általános viselkedési és alvási szokásain!