20 °C, Budapest
20 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
17°
Péntek
17°
2023.10.03. kedd, Helga
filter.hu filter.hu

A toner kiválasztása – egyszerű megoldás, vagy igényes „művelet“? Ha tudja, hogyan fogjon hozzá, nincs mitől tartania!

Ha már legalább egyszer kicserélte a tonert a nyomtatójában, akkor talán ez a művelet már rutinfeladattá vált Önnek és mindig automatikusan elvégzi. Vannak azonban olyanok is, akik még soha nem álltak ilyen feladat előtt, vagy a toner cseréjét másvalaki - a munkában egy kolléga, otthon a férje, stb. - végezte helyette. Tudni kell erről, hogy ez egy igényesnek egyáltalán nem mondható feladat, amitől tartania kellene. Magától a cserétől azonban sokkal fontosabb a festékpatron helyes kiválasztása.

A festékpatron vásárlása előtt mérlegeljen néhány tényezőt.

Minden nyomtató tulajdonos esetében hasznos, ha részletes áttekintése van a nyomtató típusáról, modelljéről és márkájáról és természetesen a hozzávaló, a nyomtatóval kompatibilis toner fajtájáról. A toner egy ideiglenes felhasználású fogyóeszköz, amely előbb vagy utóbb elfogy és újra lesz szükségünk.  A nyomtató vásárlásánál festéket többnyire nem vásárolunk, mert a nyomtatóban új patronok vannak. Ha azonban napi szinten és nagyobb mennyiségű anyagot nyomtatunk a festék nagyon gyorsan elfogy a nyomtatóból. Ekkor kész tény előtt állunk: milyen festéket vásároljunk, hogy megfelelő legyen a nyomtatónkba, ezen felül jó minőségű legyen és árban is megfeleljen.

A piacon különböző tonerek szerezhetők be, különböző gyártóktól. Rögtön az elején el kell döntenünk, hogy eredeti, alternatív, vagy újratölthető tonert szeretnénk alkalmazni.  Az első típus árban a legdrágább, de garantálja a nyomtatás kiváló minőségét, míg a második és a harmadik típusú kazetták sokkal olcsóbbak, de az eredetihez képest kissé rosszabb minőségű nyomtatást biztosítanak. A választás attól is függ, hogy milyen gyakran és milyen mennyiségű dokumentumot nyomtatunk.

Lépésről lépésre

Tán a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, ha eredeti tonert keresünk. Ha például a HP 652 multipack nyomtatóhoz keresünk festékkazettát, akkor olyan webshopokba látogassunk el, amelyek eredeti kazettákat kínálnak a HP típusú nyomtatókhoz. Ha számunkra az utángyártott tonerek a megfelelők, a böngészőbe írjuk be a nyomtató típusát és az oldal kikeresi a nyomtatónkhoz az összes kompatibilis tonert.

Hasznos lehet annak a mérlegelése is, hogy csak egy darabot, vagy pl. egy egész csomagot szeretnénk vásárolni. Van , amikor érdemes több darabból álló csomagot vásárolni, ha előnyös árban kínálják. Ez azzal az előnnyel is jár, hogy nem kell olyan gyakran festékkazettát vagy tonert vásárolni.