6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Tabuk, hiedelmek és misztériumok a vályog körül

A vályog évszázadokig a lakóházak elsődleges anyaga volt. A vályog ideális anyagnak számított: könnyen és olcsón elő lehetett állítani, remek tulajdonságokkal rendelkezett, ráadásul a használaton kívüli ház egy idő után egyszerűen eltűnt a föld színéről, átadva magát a természetnek. Később a tégla, a beton és az új szerkezetek kiszorították az építészetből. Pedig a vályog természetesen jó megoldás. A klímaváltozás idején nem árt ezt az anyagot újra felfedezni.

Mit tudott egy régi parasztház?

A tornácos, apró ablakokkal ellátott házakat az utókor sokáig megmosolyogta. A szalmatető, a vastag falak és a sötét, alacsony belső tér nem számított divatosnak többé. Pedig a régi korok parasztházai sok tulajdonságukban legyőzték a későbbi épületeket.

A vályogházak a rendkívül egyszerű fűtési technikák mellett is viszonylag gazdaságosan fűthetők maradtak. A hatalmas falak nyáron kellemes hűvöst biztosítottak, a penészesedés, salétromosodás nem volt jellemző ezekben a házakban. A megfelelő tájolás a természetes fény kihasználását is lehetővé tette.

A megfelelően megépített vályogházak egyensúlyi rendszert alkottak, így viszonylag biztonságos és egészséges környezetet tudtak biztosítani egy olyan korban, amelyben ennél többet nem lehetett elérhető áron kihozni a rendelkezésre álló technológiákból és anyagi erőforrásokból.

A vályogépítészet ma

A Naturica Group már évtizedek óta kutatja a természetes hőszigetelési és építészeti technikákat. Olyan rendszereket készít, amelyek segítségével nem csak passzívházat, hanem úgynevezett passzív ház plusz típusú épületeket is lehet készíteni. Ezek az épületek több energiát termelnek, mint amennyi a működésükhöz szükséges.

A vályog építőanyagok, elsősorban a vályog vakolatok nagyon komoly részét képezik ennek a rendszernek. Ezek az anyagok a természet erejét használják ki. Természetesen szabályozzák a párát és csökkentik ezzel a penészesedés kockázatát. Az egyébként is természetes anyagokból készülő hőszigeteléssel kiegészítve a vályog remek lehetőséget ad arra, hogy egyensúlyi rendszert hozzunk létre. Ezzel nem csak környezetbarát, de kényelmes lakókörnyezetet alakíthatunk ki.

Mik a vályogvakolat előnyei?

A Naturica Groupnál kapható vályogvakolat nem terheli meg a természetet, nem tartalmaz vegyszereket vagy olyan anyagokat, amelyek nehezen bomlanak le. Épületbiológiai szempontból az egyik legjobb megoldás, hiszen segít az ideális lakóklíma kialakításában. Az ideális páratartalom nagy könnyebbség az allergiás vagy légúti megbetegedéssel küzdő emberek mindennapjai számára.

A vályog képes a kellemetlen szagok és a levegőbe került illékony vegyületek semlegesítésére is. Ideje újra felfedezni ezt az egyszerű, könnyen használható, és természetes anyagot!

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok