28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Legyen a főzés közös időtöltés!

Sokszor igazán nagy kihívást jelent az anyukák számára, hogy elkészítsék az ebédet egy örökmozgó mellett. De ha a korának megfelelően bevonjuk a gyermeket a főzésbe, az akár még öröm és kellemes közös időtöltés is lehet.

A gyermekek biztosan örömmel fognak segíteni a konyhában, ha az életkorukhoz passzoló feladatokkal bízzuk meg őket. Ezáltal érzik, hogy bízunk bennük, és fontos az, amit ők csinálnak, így örömmel vállalják majd a kis kukta szerepét.

Minden korosztály számára természetesen más és más az ideális feladat, amelyet elvégezhetnek a konyhában. A közös időtöltés során fontos, hogy amellett, hogy fenntartjuk a gyermekek érdeklődését, maximálisan odafigyelünk a biztonságukra is.

Milyen korban milyen feladat az ideális?

Akár már másfél éves kortól bevonhatjuk a gyermeket a főzésbe, kihasználva a kiváncsiságukat, érdeklődésüket. Ahogy a gyermek egyre idősebb és ügyesebb lesz, egyre komolyabb és nehezebb feladatokat bízhatunk majd rá. A Famiily.hu alábbi összeállítása útmutató azon szülők számára, akik szeretnék bevonni gyermekeiket a konyhai műveletekbe.

1. 1,5 - 3 éves korban

Ebben a korban még természetesen a könnyebb konyhai műveleteket bízzuk a gyermekre, úgy mint zöldségmosás, kevergetés, lisztszórás vagy esetleg a mérőedénybe kanalazgatás.

2. 3 - 5 éves korban

Nyugodtan adhatunk a gyermekek számára már kicsit összetettebb feladatokat is, lehet az ő dolguk a puha hozzávalók felaprítása tompa késsel. De ugyanúgy képesek már a saláta levelek és a zöldségek szárának letépkedésére, a pépesítésre, tésztanyújtásra vagy akár a süti szaggatására. De az ügyesebb kezű kiskukták már a húst is képesek lehetnek bepanírozni, ha megmutatjuk nekik, hogy miként is kell csinálni.

3. 5 - 7 éves korban

Mivel már jobban bánnak az ollóval, így akár ilyen típusú feladatokat is rájuk bízhatunk, például késsel vagy ollóval történő aprítás. De segítségünkre lehetnek még a sajt- és zöldségreszelésben, a gyümölcs vagy tojás hámozásában. Mivel már ismerik a számokat, akár a konyhai mérlegeket is tudják kezelni. Vagy akár már megkérhetjük őket, hogy terítsék meg az asztalt ebéd vagy vacsora előtt.

4. 7 - 11 éves korban

A gondolkodásuk már rendkívül fejlett, így a főzésre már képesek komplex feladatként tekinteni, vagyis hogy mi szükséges ahhoz, hogy elkészüljön az étel. Így bevonhatjuk őket a menü megtervezésébe, de mivel már ügyesen hámoznak zöldséget, ezt is rájuk bízhatjuk. Már kezelhetik felügyelet mellett a mikrót és esetleg a botmixert is.

5. 12 év felett

A 12 éven felüliek számára már nyugodtan adhatunk olyan feladatokat, amihez összetettebb gondolkodásra van szükség, vagyis hogy milyen edények kellenek majd egy adott étel elkészítéséhez, mi meddig áll el a hűtőben.

A főzés valóban lehet örömforrás mind a szülő, mind pedig a gyermek számára. Természetesen a szülőnek el kell fogadni, hogy esetleg kicsit nagyobb felfordulással jár a főzés, ha a gyermek is besegít.

Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
További anyagok