14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Ne álljunk meg ott, ahol véget ér az aszfalt! - 4x4-es gumik

Valószínűleg minden jogosítvány-tulajdonos életében volt egy olyan időszak, amikor arról álmodozott, milyen jó lenne egy összkerékhajtású autót vezetni. Aki pedig meg is tudta valósítani ezt az álmot, gyakran érzi magát úgy, mint a gyerekek a gumicsizmában. Egy megbízható autóval szívesen “ugrálunk bele a pocsolyába”. Lássuk, mit lehet tenni azért, hogy ne kelljen megállnunk ott, ahol az aszfalt véget ér.

Ismerjük meg az autót!

Az alaptanfolyam első sorban a közúti közlekedésre készít fel. Akinek nincsen “terepes múltja” vagy ismerőse, akitől tanulhat, az könnyen csalódik. A terepmunka ugyanis nem csak a teljesítményről szól. Folyós homokon, gördülő sziklák között, meredek lejtőkön közlekedni a filmekben jól néz ki. A valóságban néha egy mélyebb árokpart is gondot okoz.

Ahhoz, hogy a vezetés élmény legyen, meg kell ismerni az autót. Ehhez akár szakember segítségét is kérhetjük, de a fórumokon is érdemes utána nézni, pontosan hogyan kell vezetnünk ahhoz, hogy minden funkciót helyesen és hatékonyan tudjunk használni.

Milyen gumi kell egy SUV-ra?

Az autózás másik sarkalatos pontja a gumiválasztás. Ha speciális képességekkel rendelkező autónk van, és ezeket a képességeket ki is szeretnénk használni, akkor a hagyományos, közúti abroncsok már nem tudnak kellő teljesítményt és biztonságot nyújtani. Az Olcsobbgumi.hu gumiabroncs webáruház szakértői azt javasolják, ha kell, kérjük ki szakember véleményét az abroncsválasztásról.

Az igazán jó 4x4-es gumi sokkal jobb kanyarbiztonságot ad, mint egy hagyományos abroncs. Jól teljesít az aszfalton nagy sebesség mellett is, de nem kell aggódnunk akkor sem, ha földútra hajtunk. Hogy ennek előnyeit élvezzük, nem kell száguldoznunk vagy hegyi mentőakcióban részt vennünk. Néha az is elég, ha mondjuk egy eldugott tanyára hordjuk lovagolni a gyerekeket, szeretnénk könnyen kijutni a horgásztóhoz vagy a hétvégi telekre.

Miért ne spóroljunk a 4x4-es gumin?

A 4x4-es gumi vásárlása cseles feladat. Ezeknél a gumiknál az egyik legsarkalatosabb pont az üzemanyag-takarékosság. A nagy, erős autók fogyasztása egyébként is jelentős. Ahhoz, hogy a teljesítményüknek és a speciális feladatoknak megfelelő abroncsot lehessen készíteni, egy sor szempontot figyelembe kell venni. Ebből talán az üzemanyag-takarékosság az egyetlen, ahol a gyártók úgy tudnak kompromisszumot kötni, hogy a jóárasító tényezők ne menjenek a biztonság rovására.

A magasabb árú abroncsok általában takarékosabbak, mint az alacsonyabb árú társaik. Megbízható áruházból szinte lehetetlen rossz gumit venni, de ha igazán sokat használjuk az autót, az olcsó kiadáson többet bukhatunk, mintha elsőre a drágább abroncsot választjuk. Hétvégi kerekezéshez bármilyen, biztos helyről származó 4x4-es gumi megfelelő. Ha viszont hosszú távon szeretnénk élvezni a SUV előnyeit, jobban járunk egy magasabb kategóriájú abronccsal.