6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Hó és fagy – az alufelnigyilkos kombináció?

A könnyűfém felni az autó igaz dísze és az autótulajdonosok büszkesége, azonban csak akkor, ha az ápolására és a karbantartására kellő figyelmet fordít a gazdája. Igazán lehangoló tud lenni egy ütött-kopott alufelni, ezért érdemes gondoskodni róla, főleg akkor, ha kint már repkednek a mínuszok és esik a hó.

Közismert tévhit, hogy télen a garázsban a helye az alufelninek, mert a téli viszontagságos időjárás, a mínuszok, a jég és az ipari só tönkreteszik. Való igaz, hogy ezek a körülmények nem kedveznek a felninek, de csak emiatt nem szükséges lecserélni. Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a karbantásra, és akkor télen is nyugodtan használható.

Hatékony védekezés a latyakkal szemben

A téli és a nyári felnitisztítás módja és eszközei nem sokban térnek el egymástól. Ami viszont más, az a gyakoriság. Ugyanis a jeges útra nem szimplán sót szórnak, hanem előre nedvesített sót. Ez a sóoldat 2/3 arányban hagyományos sóból, 1/3 arányban viszont vizes kalcium-klorid oldatból áll, amely megkönnyíti a só megtapadását az úton, megakadályozva ezzel a veszélyes jégréteg kialakulását. A csúszásmentesítés céljából az útra juttatott sós permet nagyon hamar és könnyen megmarja a felnit, emiatt szükséges annak gyakori tisztítása.

A téli felniápolás kulcsa tehát a rendszerességben rejlik, azaz a nagyon latyakos időben nem árt, ha minden héten megejti, mert akkor nem tudja szétmarni a só. Minden esetben kifejezetten felnitisztításhoz ajánlott eszközöket és szereket használjunk, mert egyéb esetben a felni kényes anyaga és a felületén található lakkréteg sérül vagy összekarcolódik. Először érdemes tiszta vízzel lemosni a szennyeződés nagyját, majd szárazra törölve speciális felnitisztító vagy ápoló szerrel kezelni. Ezek ugyanis a legmakacsabb fékport vagy egyéb piszkot (mint például a só) is könnyedén eltávolítják.

A másik veszélyforrás, aminek télen az alufelnik ki vannak téve, az ilyenkor tapasztalható megszaporodó úthibák és kátyúk. Ezek azért rizikósak a könnyűfém felnik esetében, mert a hideg időben az anyaguk ridegebb és rugalmatlanabb lesz, aminek következtében könnyebben sérülnek, akár még repedhetnek vagy törhetnek is. Ez ellen egyedül úgy védekezhet, ha minden esetben körültekintően, az időjárási- és az útviszonyoknak megfelelően közlekedik. De ez egyébként is elengedhetetlen a fagyos, jeges úton.

Hólánc a könnyűfém felnin?

Ha a hólánc megfelelően illeszkedik az adott típushoz, bátran használható alufelniken is. A könnyűfém felnik ma már olyan felületkezelésen esnek át, aminek köszönhetően a hólánc nem okoz sérülést a fényezésükben. Kellő körültekintés és gondozás mellett az alufelni ugyanúgy bevethető télen a hóban és a fagyban, mint nyáron a kánikulában.