14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

Beszéljünk a redőnyautomatáról!

A redőnyautomata elnevezés elsőre egy kicsit futurisztikusan hangzik, pedig akinek redőnye van, annak jó eséllyel egy ilyen apró kis szerkezet is szolgálatot teljesít az ablakkeret oldalánál. Ez a kis szerkezet felel a gurtni adagolásáért és azért, hogy a redőny kényelmesen és rugalmasan használható legyen. Lássuk, mit érdemes tudni erről az elmés berendezésről!

A gurtni a redőny Achilles-sarka

A redőnyök egyik legyakoribb problémája a redőnygurtni szakadás. A hatvan-hetvenes évek házaira előszeretettel szereltek vastag és nehéz falamellás redőnyöket. Ezekből a darabokból nem hiányzik az anyag: komoly súlyú, zörgős, nehezen működtethető szerkezetek, cserébe nagyon sok évig szolgáltak egy olyan időszakban, amikor a redőnycsere sok családban vállalhatatlan kiadást jelentett.

Ezeknél a redőnyöknék a Redőny Diszkont webáruház szakemberei szerint a leggyakoribb probléma nem a fa vetemedése vagy a redőny szerkezetének kopása, hanem az, hogy a redőnyzsinór vagy gurtni a hosszas használat után a legkritikusabb pontokon elszakad. Ilyenkor lehet ugyan új gurtnit betenni, de általában a teljes szerkezet cseréjére szükség van. Ilyenkor fontos az új redőnyautomata beépítése is.

Mit tud a redőnyautomata?

A redőnyautomata egy olyan rúgós szerkezet, amelyik képes a gurtnit egyenletesen adagolni és megfelelően vezetni. A gurtni így nem tekeredik, nem lóg és nem csúszik meg, nem akad bele az ablak elemeibe, és kicsi az esélye annak, hogy odacsukjuk véletlenül.

Amikor felhúzzuk a redőnyt, a lazára engedett gurtniból az automata felcsévézi a felesleget, ezért a szalag feszes marad. A redőny súlya nyomást fejt ki az automatára, így az nem engedi visszaesni a redőnyt. Nincs zaj vagy a zuhanás miatti károsodás. A gurtni alsó részénél, az ablak mellett található kis doboz felel azért is, hogy a redőnyt akár félig leengedve is tarthassuk.

Ciki vagy szép?

Sokan azért ódzkodnak a redőnyautomata használatától, mert a szépen megtervezett térben csúnyán mutat az alumínium doboz. Ma már azonban nekik sem kell aggódniuk. A gyártók is felfedezték az igényt, hogy a redőny alkatrészek ne csak technikailag, de esztétikailag is illeszkedjenek a belsőépítészeti trendekhez.

Ma már akár fekete, fehér barna vagy antracitszürke darabokat is kaphatunk, ezeket pedig szinte bármilyen térbe feltűnés nélkül beilleszthetjük. A kagyló alakú redőnyautomaták egy kicsit kecsesebbek, mint a nagyobb társaik. Néha egy ilyen kicsi eltérés is elég ahhoz, hogy egy kicsit még esztétikusabbá varázsolhassuk a redőnyöket.

A mai modern redőnyautomaták egyszerű, csendes, balesetmentes használatot tesznek lehetővé. Ez minden típusú és kivitelű redőnynél nagy előny.

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok