8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Ne vágj bele a lakásfelújításba, amíg ezeket nem gondoltad át!

Lakásfelújításba vágsz? Apró, vagy éppen nagyobb renoválás előtt állsz? És azt tudod, hogy mindehhez mire lesz szükséged?

Tükkös terep a lakásfelújítás, sok potenciális buktatóval, melyekbe könnyű belefutni, ha nem vagyunk kellően tájékozottak. A lakások renoválásához szinte mindenki úgy gondolja, hogy ért, ám mégis sok esetben csalódás, csúszások, bosszankodás és újratervezés jut osztályrészül. Ez azonban elkerülhető, ha leülünk, és alaposan átgondolunk pár dolgot, mielőtt nekikezdenénk.

Ezeket gondold át, mielőtt belevágsz!

Vannak, akik imádnak lakásfelújítani, míg másoknak mintha a fogukat húznák. Akármelyik csoportba is tartozol, mielőtt belevágsz, gondold át az alábbiakat:

  • mi az, amit alapvetően meg szeretnél változtatni?
  • mi zavar a legjobban?
  • mi nem működik a lakásban?
  • milyen stílusú lakásról álmodsz?
  • ezek közül anyagi szempontból mi a megvalósítható? 

Prioritások

Fontos felállítani a prioritásokat. Mi a cél?

  • minél gazdaságosabban kihozni a felújítást?
  • minél minőségibb végeredményt kreálni?
  • az, hogy minél gyorsabban kész legyen?
  • az, hogy neked minél kevesebbet kelljen a munkások mellett állnod?

Ha ezekkel megvagy, akkor a következő lépés, hogy szigorú költségvetés készüljön. Határozz meg egy minimum és egy maximum összeget, és következetesen tartsd magad hozzá! A felújítás során folyamatosan ellenőrizd, hogy hol tartasz, és hogy ez hányad része a teljes költségvetésnek!

Ezeket szerezd be, mielőtt belevágsz!

Rossz eszközökkel, vagy a megfelelő eszközök nélkül sokkal tovább tart a munka. Egy lakásfelújítás toronymagas kiadásainak közepette azonban nehezebben veszi rá az ember magát, hogy különböző, akár elsőre nem teljesen nélkülözhetetlennek tűnő eszközökre költsön, ezért érdemes ezeket a munka megkezdése előtt beszerezni. 

Íme, a teljesség igénye nélkül alapdarabok, amikre lakásfelújítás során mindenképpen szükséged lesz:

Az első és talán legfontosabb a csuklós létra. Gyakorlatilag nincs olyan munkálat, amely során ne lenne szükség rá. Akármilyen létrára is ruházol be (egyoldalas, kétágú, állólétra, kombinált vagy univerzális) egészen biztos, hogy a felújítási munkálatok után is nagy hasznát veszed majd.

Ezen kívül szükséged lesz megfelelő munkaruházatra és védőfelszerelésre is. Szerszámokra csak akkor ruházz be, ha minden munkálatot magad végzünk, mesteremberek nélkül. Tisztítószerek, vegyi anyagok viszont minden esetben kelleni fognak.

Ha van lehetőséged, cserélj tapasztalatot olyan ismerőseiddel, akik már túlvannak egy felújításon. Biztosan adnak majd olyan hasznos tanácsokat, amelyek megkönnyítik az előtted álló időszakot.

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok