8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Műtárgyszállítás profi módon

Napjainkban egyre több az olyan aukció, ahol értékes műtárgyakat lehet vásárolni, illetve nem ritka az sem, hogy a műgyűjtők kiállításokra szeretnék vinni a több milliót érő régészeti leletet, festményt vagy akár szobrot. Ezen kívül gyakoriak a vándorkiállítások, amikor műtárgyakat költöztetnek egyik múzeumból a másikba. Egy ilyen értékes tárgy szállítása nem történhet olyan egyszerűséggel, mint amikor bútorokat és egyéb ingóságokat költöztetünk egyik lakásból a másikba, hiszen a műtárgyak értéke jelentős, ezért nem szabad esélyt adni arra, hogy bármiféle sérülés keletkezzen bennük.

Műtárgyak csomagolása

Az első és legfontosabb, hogy biztonságosan becsomagoljuk a szállítandó tárgyat. Természetesen a legtöbb esetben kényes műtárgyak esetén nem elegendő, hogy egy vastagabb kartonpapírral körbetekerjük, hanem ennél jóval nagyobb előkészületeket igényel a szállítás.

Vannak olyan speciális esetek, amikor érdemes igénybe venni akár asztalos segítségét is, hogy egyedi ládát készítsen a tárgy méretének megfelelően, majd ebbe a ládába többfajta és többrétegű csomagolóanyag után lehet belehelyezni a műkincset. Egy felbecsülhetetlen értékű műtárgy esetén nem ajánlott a csomagoláson spórolni, ilyenkor a legmagasabb védelmet kell biztosítani a számára, mert bár a restaurátorok is nagyszerű munkát tudnak végezni, de egy túlságosan sérült műtárgyat ők sem tudnak tökéletesen helyreállítani.

Műtárgyak szállítása

Miután gondosan becsomagoltuk a műkincset, elméletileg megkezdődhetne a szállítás. Azonban az esetek jelentős részében több szempontot is figyelembe kell venni, hogy biztosan károsodás nélkül érjen célt az adott tárgy.

Egyik ilyen szempont a forgalom: az olyan napokon, melyeken jelentős a forgalom, és dugók lassítják a haladást, ajánlatos más időpontot – akár éjszakait is – megjelölni a fuvarra, hiszen kis forgalom esetén kisebb a kockázat is. Az időjárás szintén akadályozó tényező lehet, ködben, viharban, komolyabb hóban vagy fagyban nem szabad útnak indulni felbecsülhetetlen értékű tárgyakkal, mert ilyenkor a balesetek kockázata jelentős.

Extra biztonságos szállítás

Tovább növelhető a biztonság néhány plusz intézkedéssel. Lehet például olyan teherautót kérni, melyben van műholdas nyomkövető rendszer és raktérkamera, hogy a szállítmány útját a felvételtől a lerakásig nyomon követhessük. Ezen felül a több százmilliós vagy nagyobb értékű csomagok indokolttá teszik biztonsági szolgálat jelenlétét is. Végül pedig nélkülözhetetlen lépés minden esetben egyedi biztosítást kötni az értékes szállítmányra.

Ha megbízható és műtárgyszállítás területén nagy tapasztalattal rendelkező céget keresel, látogass el a Visszuk.hu weboldalra, ahol további információkat találhatsz a műtárgyszállításról, valamint ajánlatot is kérhetsz a tervezett fuvarhoz.