20 °C, Budapest
20 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
17°
Péntek
17°
2023.10.03. kedd, Helga
filter.hu filter.hu

Ismerjük meg az önfúrós lemezcsavart!

Az önfúrós lemezcsavar az egyik legfontosabb eszköz a faipar munkák során. Egyszerűen használható, remek ár-érték arányú megoldás. Ha szeretnénk stabil és tartós szerkezeteket létrehozni, érdemes közelebbről is megismerkedni ezzel az eszközzel?

A fúrógép ideje lejárt?

Sajnos nem. Az önfúrós csavarok esetében ugyanúgy szükség van a furat elkészítésére, a csavart viszont akár kézzel is behajthatjuk, a menetet önmagának vágja majd. Két dologra fontos figyelni: érdemes utána nézni, hogy az általunk választott csavar és az anyag milyen átmérőjű előfuratot igényel, illetve megfelelően kell beállítani a behajtási mélységet is.

Az önbehajtós lemezcsavar egyik legjobb tulajdonsága, hogy forgácsképződés nélkül és nagyon precízen dolgozhatunk vele. A megfelelő alátét kiválasztásával a vízállóság is növelhető, így tartós és biztonságos szerkezetet építhetünk.

Hogyan válasszunk?

Önfúrós lemezcsavar vásárlás előtt érdemes mérlegelni, hogy milyen célra szeretnénk használni a csavart. Az egyszerűbb munkákhoz szinte bármelyik csavarboltban vagy barkács üzletben találhatunk megfelelő, azonnal átvehető megoldást. Speciálisabb munkák esetén elképzelhető, hogy várnunk kell, amíg a csavart legyártják nekünk.

Ha csavart vásárolunk, érdemes meghatározni, milyen hosszúságú csavarra lesz szükségünk, vagyis összesen hány és milyen vastag réteget kell a csavarnak megtartania. Figyelembe kell venni azt is, hogy mekkora terhelésnek tesszük ki az eszközt. Felesleges például hatalmas rézcsavarokat használni, ha csak a felületen szeretnénk rögzíteni valamit. Ha viszont a csavarnak függőlegesen is meg kell tartania a lap és a hozzá rögzített többi elem súlyát, akkor masszívabb, szélesebb eszközre lehet szükség.

A megfelelő anyag kiválasztásával nagyon sok pénzt megspórolhatunk. Száraz, beltéri környezetbe, például bútorok készítéséhez nyugodtan használhatunk alumínium csavart is. Kültérre pedig akár nagy kopás- és vízállóságú, erősebb, masszívabb csavarok is elérhetőek.

Miért jó az önfúrós csavar?

Főleg a forgácsáru, farostlemez és OSB lapok esetén fontos kritérium, hogy úgy tudjunk csavarozni, hogy a lemez ne feszüljön meg, ne sérüljön. Az önfúrós csavarnál ez a veszély nem jelentkezik erőteljesen.

Az önfúrós lemezcsavar használata gyorsítja a szerelési időt, vízálló, stabil és megbízható megoldást érhetünk el vele. Kevesebb selejtet termel, így a használatával pénzt is megtakaríthatunk. A Tetőfutár.hu kínálatában többféle csavar is elérhető, akár házhozszállítással is. Mivel az ilyen csavarok sok faanyagon alkalmazhatók, akár tartalékot is képezhetünk belőlük. Jó, ha mindig kéznél van a gyors megoldás - így egy-egy könnyebb javítást, kisebb munkát azonnal kivitelezhetünk.

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok