8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Szauna tippek kezdőknek

A szaunázás testet és lelket felmelegítő kellemes tevékenység, emellett az egészségre és a szépségre is számos pozitív hatása van rendszeres használatának. Nem mindenki úgy megy be először a szaunába, hogy tisztában van azzal, mit szabad tenni szaunázás előtt, közben és után, ezért mi most adunk néhány tippet, hogy felkészülhess az első alkalomra.

A sok folyadék elengedhetetlen

Mivel a szaunában rövid időn belül elkezdünk izzadni, és ezáltal sok vizet veszít a testünk, ezt szükséges mielőbb pótolni, hiszen ilyen jelentős vízveszteség könnyen dehidratációhoz vezethet. Arról nagyon megoszlanak a vélemények, hogy szabad-e szaunázás előtt és akár közben is inni, vagy elég csak utána. Ha előtte, illetve alatta sok folyadékot fogyasztunk, besűrűsödhet a vérünk, ezért az a javaslat, hogy a szaunába lépés előtt maximum egy pohár vizet igyunk, közben semmit, utána viszont feltétlenül pótoljuk az elvesztett vízmennyiséget ásványvízzel vagy egyéb alkoholmentes itallal.

Étkezés szaunázás előtt

Bár az evidens, hogy a szaunában nem nassolgatunk, az mindig kérdéses, hogy előtte szabad-e enni, és ha igen, mit. Az általános ajánlás az, hogy a szauna használatba vétele előtt körülbelül másfél órával együnk maximum. Erre azért kell odafigyelni, mert ha teli gyomorral lépünk be a melegbe, a szervezetünk a magas hőmérséklet mellett az emésztéssel is küzdeni fog, ami kimerültséghez vezet, holott pont ennek ellenkezőjét várnánk a szaunázástól.

Az sem jó, ha éhgyomorral vesszük igénybe a szaunát, hiszen a meleg hatására le fog esni a vércukorszintünk, ami fejfájással és szédüléssel jár, extrém esetben görcsök is felléphetnek.

Ma már egyébként nem csak a szállodák wellnessrészlegeiben vehető igénybe a ez a szolgáltatás, hanem lehetőség van arra is, hogy otthonunk kényelmében élvezhessük ezt a testet-lelket felmelegítő élményt. Ha vásárláson gondolkozol, ajánljuk, hogy keresd fel a SpaTrend szauna kínálatát, ahol prémium minőségű luxus kültéri finn szaunák közül választhatod ki a kedvedre valót.

Többször röviden

Amikor a kinti hőmérséklet különösen alacsony, hajlamosak vagyunk hosszabb időre bent felejteni magunkat a szaunában, hiszen szeretnénk hagyni, hogy a jótékony meleg kellemesen átmelegítse minden porcikánkat. Ez a szervezet számára azonban meglehetősen nagy problémát jelent, hiszen a szervezetnek szüksége van arra, hogy lassan szoktassuk az extrém hőmérséklethez, ne terheljük meg azonnal túlságosan.

Ezért a javaslat az, hogy több körben használjuk ki a szauna nyújtotta lehetőségeket. Pontosabban elsőre ne legyünk bent 10-15 percnél hosszabb ideig, utána ugyanennyi időt töltsünk el szobahőmérsékleten, hogy a testünk visszaálljon a normális hőmérsékletére. Ezt a "kört" 3, maximum 4 alkalommal ismételjük meg. Viszont figyeljünk oda a testünk jelzéseire is: amennyiben kellemetlenséget tapasztalunk, azonnal hagyjuk el a forró kabint.

Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok