28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
22°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Miről szól a Recruitment Process Outsourcing?

A humánerőforrás-gazdálkodás terén szüntelenül jelennek meg a folyamatosan változó munkáltatói igényekhez igazodó rugalmas megoldások. Ezek egyike a Recruitment Process Outsourcing (azaz RPO), amely a toborzás teljes vagy részleges kiszervezését takarja. Lényege, hogy a HR szolgáltatást végző cég a megbízója helyett lefolytatja a toborzási és kiválasztási procedúrát.

Miért jó megoldás?

A toborzás kiszervezésének legnagyobb előnye, hogy időt, pénzt és munkaerőt takarít meg az igénybe vevő cég számára. Időt, mert a szakértők tudják, hogy kit és hogyan keressenek, így gyorsabban kutatják fel a kívánt munkaerőt. Pénzt, hiszen tudják hogy milyen csatornákon érhetik el a legalkalmasabb jelölteket, ezzel felesleges és költséges köröktől kímélik meg megbízójukat. Munkaerőt, hiszen a toborzás és kiválasztás folyamata nem a saját munkavállalókat terheli.

Mikor érdemes igénybe venni a szolgáltatást?

Vannak helyzetek, amikor egy cégnek hirtelen annyira megnövekszik a munkaerőigénye, hogy a mennyiségi elvárások miatt HR részlege nem tudja megfelelően ellátni feladatát. A másik esetben olyan speciális szaktudással rendelkező jelöltek felkutatására van szüksége egy cégnek, amely csak kiterjedt kapcsolati hálóval sikerülhet.

Milyen fajtái vannak az RPO-nak?

A JOB.HU-nál elérhető Recruitment Process Outsourcing-nak több fajtája létezik a megbízó cég és a HR szolgáltató közötti együttműködés időtartamától és minőségétől függően.

A projekt jellegű együttműködés akkor jelenthet ideális megoldást, ha egy cég új telephelyet nyit, vagy hirtelen nagyobb számú munkaerőre van szüksége. Leggyakrabban a magasabb képzettséget, speciális szaktudást vagy manager pozíciókat szokták ilyen módon feltölteni.

A toborzás folyamatának programszerű kiszervezése hosszabb távú partnerséget feltételez, amely egy-egy terület fluktuáció által jobban érintett területeire koncentrál, ahol rendszeresen szükség van a megüresedett pozíciók azonnali betöltésére.

A komplex RPO nevéből adódóan a legszorosabb együttműködési forma, melynek során egy cég teljes toborzási és kiválasztási tevékenysége kiszervezésre kerül. Ilyenkor a szakemberek felmérik a megbízó cég részletes munkaerőigényét, majd tapasztalatuk és kapcsolati hálójuk segítségével lefolytatják a teljes folyamatot. A kapcsolat szorosságát jelzi az is, hogy a legtöbb HR szolgáltató tanácsadói közvetlenül a megrendelő cég telephelyén végzik tevékenységüket, ezáltal garantálva az ügyfél vállalati kultúrájához igazodó minőségi és személyre szabott szolgáltatást.