8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Óvd a környezeted a mindennapokban - 7 tipp a zöldebb életért

A környezetvédelem ismét egy, a figyelem középpontjába került téma. A globális felmelegedés korszakában, mikor egyre több és több természeti katasztrófáról, veszélyről és fajok kipusztulásáról van szó, felmerül a kérdés: Én mit tehetek? Nos, amennyiben szeretnéd segíteni a Föld túlélését, ezzel a 7 tippel közelebb kerülhetsz egy zöldebb élet reményéhez. Nemcsak a környezet védelme fontos azonban, hanem saját magadé is, a nagyvárosi környezet ellen. Erre is ki fogunk térni.

1. Lakhatás

A legtöbben nem is gondolnak bele, de az, hogy hol laksz nagy hatással van a környezetre is, valamint lakóhelyed is hatással lehet rád. Új építésű házat vásárolni drága mulatság, építeni pedig még drágább. Nem is beszélve az erőforrásokról, amiket el kell használni hozzá. Ezért első tippünként azt javasoljuk, hogy ne vásárolj, hanem bérelj! A budapesti ingatlanpiac most nem éppen a legideálisabb, de Magyarország kisebb településein is érdemes szétnézned!

2. Víztakarékosság

Nemcsak a környezetre nézve üdvös, de a pénztárcádnak is kedvezel, ha csökkented a vízfelhasználásodat! A lakásokba érkező csapvizet ugyanis már többször tisztították, vegykezelték és még a házadba is el kellett juttatni valahogy. Már ezalatt a folyamat alatt is elég negatív környezeti hatásokat generált, így minél kevesebbet használsz belőle, annál jobb. Figyelj rá, hogy ne legyenek folyó csövek, csöpögő csapok és egyéb a lakásodban. Ezzel elkerülheted a beázást is.Egy víztakarékos zuhanyrózsa is kitűnő választás víztakarékosság szempontjából.

3. Közlekedés

Válaszd a tömegközlekedést! Nyilván nem mindenki engedheti meg magának, hogy ne autóval közlekedjen, de a legtöbb városlakó igen. Egy kellemes séta, vagy biciklizés a friss levegőn nemcsak környezetbarát, de egészséges is! Ha semmiképpen nem tudod elkerülni az autó használatát, próbálj meg több emberrel használni egyet! Például álljatok össze több munkatársatokkal és benzinpénzért cserébe vedd fel őket, mikor reggel elindulsz. Hidd el, már pár ilyen cselekedet is nagyon hasznos hosszú távon!

4. Energiafelhasználás

Az áramfogyasztás egy másik súlyos probléma napjainkban. A számítógépek, televíziók, okostelefonok és egyéb eszközök mind magas áramigényűek. Nem kell persze teljesen megszűntetned használatukat, de előnyös lehet, ha korlátozod azt. Egyrészt neked sem egészséges, másrészt a környezetnek is jót tesz, ha ki vannak kapcsolva. Amennyiben kikapcsolsz egy elektromos készüléket, ne felejtsd el a konnektort vagy elosztót sem kikapcsolni/kihúzni, amibe be van dugva. Egy apró mozdulat az embernek, és mégis kevesen veszik a fáradtságot arra, hogy megtegyék.

5. Saját termés

Ha van kerted, vagy csak egy kis csereped, virágos ládát az erkélyen, próbálj meg saját magad termeszteni! Na persze nem kell egyből mezőgazdasági léptékű növényekre gondolni! Egy-két paradicsom és uborka palánta, pár paprika vagy cukkini, esetleg egy kis fűszernövényes ládikó, és voilá, meg is van a saját, organikus kerted. Nemcsak pénzt spórolhatsz meg ezzel hosszútávon, de egy jó hobbira is szert tehetsz! Bónusz, hogy a saját magad által termesztett zöldségek és fűszernövények finomabbak is lesznek számodra!

6. Újrahasznosítás

Újrahasznosítani nem csak szemetet lehet! Persze, az az első és legfontosabb lépés, hogy szeparáld a műanyag/fém, papír és vegyes szemetet, de nem áll meg itt a tudomány. Az előző kategóriák mellett komposztálni is kifizetődő! Főleg, ha sikerült megvalósítani a saját kis kertedet, ahogy az előző tippben írtuk is. Ezen felül ugyebár újrahasznosítani tartós használati eszközöket is lehet. Lehet például turkálókban ruhát vásárolni, használtcikkpiacon bútorokat, edényeket, játékokat, stb. Ez mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy apránként, de biztosan araszoljunk egy zöldebb jövő felé. Az újrahasznosítás további előnye, hogy te is eladásra kínálhatod megunt dolgaidat, így nem kell kidobnod őket és még talán egy kis pénzhez is juthatsz! Külön előny, hogy tudod arról amitől megválsz, hogy új otthonra talál

7. Beszélj róla!

Zölden élni mindannyiunk közös érdeke. Vannak azonban, akik nem tudják milyen egyszerű is ez, így idegenkednek a gondolattól. Miattuk kell felszólalni! Minél többen ismerik a Föld megóvásának különböző módjait annál többen sajátítanak el legalább egy-két zöld praktikát, így terjesztve a környezetvédelem eszméit tovább és tovább.

Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
További anyagok