7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Szeresd magad egészségesre

A szerelem és az egészség meglepő módon szorosabban összefonódik, mint ahogy azt gondolnánk. Az emberek kapcsolatok ápolására vannak programozva, így a belőlük származó haszon nem csak lelkünkre lehet hatással, hanem a testünkre is.

Főleg, ha az egy romantikus kapcsolat. A párkapcsolatok első sorban a lelkünkre fejtik ki pozitív hatásukat. A szerelem megnyugtat, kikapcsol, ellazít, de hatására például nyugodtabban, mélyebben alszunk, a szex közben felszabaduló hormonok pedig gondoskodnak a lelki egyensúlyunkról. A jó párkapcsolatok alapját az érzelmi kapcsolódás, a harmónia, a kiegyensúlyozott szexuális élet, a visszaigazolás és a megértés képezi. Csupa olyan pozitív dologról beszélhetünk, amelyet egyedülállóként nehezebben és különböző forrásokból kaphatunk meg. Felgyorsult világunkban a legtöbb ember élete a munkára összpontosul és az embereknek már nincs ideje hosszú távú, tartós párkapcsolatok fenntartására és működtetésére. A munkahelyi stresszt pedig az alkohollal, illetve rossz minőségű élelmiszerekkel gyógyítjuk. Ez pedig az egészségünkön látszik meg a legjobban. Napjainkban egyre komolyabb betegségek vetik fel a fejüket, illetve egyre több ember fordul orvoshoz krónikus panaszokkal. A nem megfelelő életvitel, a stressz, a boldogtalanság az immunrendszer meggyengülését okozza, így a betegségek sokkal könnyebben megtámadják szervezetünket. Mindenkinek szüksége van a szeretetre, a megértésre és a biztonságra, ezt pedig a párkapcsolatokban találhatjuk meg leginkább. Egy párkapcsolatban kapott pozitív érzelmek megélésekor pedig a lelkünk szinkronizál testünkkel, aminek számos jótékony egészségügyi hatása is van:

Jobb stressz kezelés 

Számtalanszor hallhattad azt a mondatot, hogy az ember egy társas lény. Ha valakivel szoros kapcsolatban élsz, az több szempontból is nagyban megkönnyítheti az életedet. Nem csak a boldogságon, hanem a problémákon is meg tudsz osztozni. Egy partner segíti a stresszes helyzetekben a lelki megbirkózást, ezáltal nem leszel annyira túlterhelt lelkileg, ami az egészségeden is meg fog látszani. A boldog embereknek általánosan erősebb a pszichológiai immunrendszerre, ezáltal nem csak a nehézségekkel tudnak jobban megküzdeni, hanem az elégedettség és nyugodtság miatt sokkal kiegyensúlyozottabban élnek, jobban alszanak és kevesebbet stresszelnek, mint azok, akik magányosak, vagy rossz, lelkileg vagy testileg bántalmazó párkapcsolatban élnek. 

Kevesebb szorongás

Leginkább a magány felelős a depresszió és a szorongás kialakulásához. A különböző kedélyjavító szerek használata pedig leginkább ehhez kapcsolható. A párkapcsolatok boldogsághormonok termelésével (dopamin, oxitocin, szerotonin) segítik a depresszió és a szorongás legyőzését, így az nem csak a szorongást enyhíti, de még a kedélyjavító szerek használatát is csökkenti. 

Stabil vérnyomás

A szív nemcsak a szerelem jelképe, de talán a legfontosabb szervünk, amelyre maga a szerelem hatással van. Egy méltán híres tanulmányból kiderült, hogy a párkapcsolatok nagyban csökkentik a stroke és más érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ez is párhuzamba hozható az oxitocin nevű boldogsághormonnal, amely nem csak a stressz hatásainak enyhítéséért felelős, de a magas vérnyomás csökkentéséhez, a közérzet javításához és a fájdalomküszöb növeléséhez is hozzájárul. 

Természetes fájdalomkezelés 

Sokan azt mondják, hogy a szerelem fáj, pedig épp ellenkezőleg! A szerelem kiváló természetes fájdalomcsillapító, bármennyire is hangzik hihetetlenül. Hatását egyenesen az ópioid alapú fájdalomcsillapítókhoz hasonlítják. Akik jártasak az orvostudományban, azok tudják, hogy ezek rendkívül erős, kábító hatással bíró fájdalomcsillapító szerek. A párunk látványa, jelenléte és érintése olyan fájdalomcsillapító hatással bír, amely ezekhez a gyógyszerekhez hasonlóan az agy mélyebb területein aktiválódik.

Ha kell egy társ

A jó egészségi állapotának fenntartásához maximalizálnunk kell a boldogságérzetünket, amelyhez nélkülözhetetlen a jó párkapcsolat, amely az önértékelésünket és a pozitív gondolkodást is javítja. Sokan azonban nem tudják, hol kellene keresni a szerelmet. Erre pedig rendkívül sok lehetőség áll rendelkezésünkre, annyit kell tennünk csupán, hogy kiválasztjuk az életvitelünkhöz legjobban passzoló ismerkedési módszert. Napjaink egyik legközkedveltebb ismerkedési módszere az internetes társkeresés a magányos és elfoglalt párkeresők számára a legideálisabb. Mivel számos, különböző típusú internetes társkeresőt találni, elbizonytalanodhatunk hová érdemes regisztrálni. Tegyen egye lépést az egészségéért, ismerje meg a párkapcsolatok gyógyító erejét és szeresse magát egészségesre.