14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

5 tipp, hogyan tedd törhetetlenné a telefonod

Ami eltörhet, az el is törik - szólhatna Murphy törvényének mobilverziója. És kár is lenne tagadni: akinek volt már telefonja, legalább egyszer tuti, hogy leejtette. Mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt?

1. Törésbiztos telefonok

A legkézenfekvőbb megoldás, hogy maga a telefon legyen törhetetlen - ilyenkor nem kell semmilyen ütésálló tok vagy fólia, bármi történjék is, a készüléket nem fenyegeti veszély. Ennek a típusnak talán legismertebb képviselője a Carterpillar, de más gyártóknak is vannak ilyen speciális modelljei (pl. Ulefone, AGM, Doogee, Vernee stb.).

Az ilyen készülékek rendszerint Gorilla Glass kijelzővel vannak ellátva (erről részletesen is írunk alább), és általában robosztus külsejűek. Ami nem véletlen, hiszen nem csak a por- és vízállóság alap ezeknél a telefonoknál, de a sokszor fémet is tartalmazó, megerősített házuk rendkívül nagy fizikai behatásoknak is ellenáll. Az egyetlen probléma a megjelenésükkel van: ezek a mobilok általában elég ormótlanok, egy üzleti tárgyaláson vagy egy elegáns partin biztosan nem mutatnak olyan jól, mint egy hagyományos telefon.

2. Ütésálló telefonok

Fotók: Etuo.hu

 

Amennyiben nem speciális, strapabíró készüléket választunk, a törésbiztos kijelző mellett fontos, hogy a telefon többi részét is védje valami a sérülések ellen. Erre a legpraktikusabb megoldás egy ütésálló telefontok. A modern, hibrid és megerősített “páncél” telefontokok például különleges gyártástechnológiával készülnek, így kiemelkedő védelmet biztosítanak. Ez azonban nem látszik meg rajtuk, a megjelenésül pont olyan tetszetős, mint a hagyományos telefontokoké, és a méreteik is csak kis mértékben térnek el. A Verus, Forcell és Ringke márkájú törésbiztos telefontokokat külön is érdemes megemlíteni, mert ebben a kategóriában a prémium minőséget képviselik.

3. Ütésálló kijelzők

Ha ütésálló kijelző, akkor Gorilla Glass - ez a két szó mára gyakorlatilag összeforrt a törhetetlen kijelző fogalmával. Egy olyan edzett üvegről van szó, amely rendkívül ellenálló a mechanikai behatásoknak, ütéseknek, karcolásoknak - miközben maga az üveg rendkívül vékony és könnyű.

Az első generáció 2007-ben debütált az akkori iPhone-okban, ez még 1,5 mm vastagságú volt. Ma már a Gorilla Glass 6-nál tartunk, ami csupán 1,2 mm vastag, és a mélyebb karcolásoknak is ellenáll. (Az egyik reklámvideóban például zöldségeket aprítanak egy ilyen kijelzővel gyártott telefonon.) Ráadásul a tesztek szerint 1 méterről leejtve akár 15 esést is kibír sérülés nélkül. A Gorilla Glass ma már igen elterjedt, nem csak a speciális törésbiztos telefonok sajátja, számos gyártó közép és csúcskategóriás készülékein találkozhatunk vele.

4. Kijelzővédő folyadékok

Nanotechnológiás technológia, amely mérsékelten karcálló, de a kijelzőn már meglévő karcolásokat is helyreállítja, kitölti. Bármilyen telefonkijelzővel kompatibilis, egy tubusnyi 2-3 alkalomra elegendő. Egyszerű felvinni, észrevehetetlenül vékony, mégis hatékony védőréteget képez. Hátránya viszont, hogy nem ütésálló, és csak mérsékelten karcálló - így nem is terjedt el annyira, mint például a kijelzővédő fóliák.

5. Kijelzővédő üvegek és fóliák

 

A kijelzővédő üvegek közül az edzett üvegből készülő típusokat érdemes választani. Ezek nem csak a mély karcolások, kopások, de a repedések ellen is megbízható védelmet nyújtanak. Érdemes olyan kijelzővédőket választani, amelyek oleofób - zsírtaszító bevonattal vannak ellátva. Ezeken a zsíros ujjlenyomatok nem látszanak meg, az esetleges szennyeződésektől pedig könnyű megtisztítani őket. A kijelzővédő üvegek ma már rendkívül vékonyak, ha valaki mégis azt szeretné, hogy szinte teljesen észrevehetetlen legyen ez a plusz réteg, válasszon kijelzővédő fóliát. Ezek között is vannak olyanok, amelyek az úgynevezett Mohs-skálán 7H-s keménységgel rendelkeznek, vagyis komoly védelmet nyújtanak nem csak a karcolások, de a törések ellen is. (Összehasonlításul: az edzett üvegek keménysége 9H, az átlagos fóliáké pedig 3H.)

Ütésálló telefontokok, kijelzővédő üvegek és fóliák - megbízható forrásból

Ha fontos a telefonunk védelme, érdemes nyitott szemmel tájékozódni, és megfelelő minőségű kiegészítőket beszerezni. Ne dőljünk be az olcsó gagyinak, hiszen például egy néhány száz forintos fólia sosem fogja ugyanazt nyújtani, amit egy néhány ezer forintos darab. Érdemes olyan helyről vásárolni, ahol ellenőrzött, kiváló minőségű termékek széles választékát kínálják. Online vásárlás esetén pedig nyugodtak lehetünk a garancia felől, és az ügyfélszolgálatot is biztosan elérjük, több csatornán is. Ilyen üzlet az Etuo.hu is, amely a telefonos kiegészítők egyik legnagyobb internetes szakáruháza. Rendkívül széles választékban kínál telefonos kiegészítőket, köztük a telefon védelmét szolgáló tokokat, üvegeket és fóliákat is.