20 °C, Budapest
20 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Motor makettek - a kétkerekű járművek lenyűgöző látványa

A motorok mindig is a szabadságot szimbolizálták a járművek terén, ezért nem meglepő, hogy népszerűnek számítanak a makettek világában is. A következő fejezetekben bemutatjuk a motorbiciklik kezdeti szakaszát, illetve kitérünk arra is, hogy miért célszerű minőségi kiegészítőket használni a makettek építése közben.

Az első motorok a történelemben

Érdekesség, hogy a történelem első motorkerékpárját a német származású Wilhelm Maybach, illetve Gottlieb Daimler tervezte 1885-ben. A terv alapján a tehetséges páros meg is építette a motort Bad Cannstatt-ban, amely a mai Stuttgart területén található kerületek egyike. Külön növeli Maybach és Daimler elképesztő munkájának értékét, hogy az általuk épített motorkerékpár rendelkezett az első belsőégésű motorral az egész világon. A közösen tervezett és épített jármű németül a Reitwagen nevet kapta, amelynek magyar jelentése a lovaglókocsi.

A legelső, széles közönség számára is megvásárolható motorkerékpár 1894-ben került bemutatásra a Hildebrand & Wolfmüller által. Azonban a tervezések első szakaszában a gyártók inkább a hagyományos kerékpárokat próbálták belsőégésű motorokkal felszerelni, de ez a módszer az eljárások többségében kevés sikerrel járt. Egészen 1914-ig, az első világháború kitöréséig az amerikai Indian volt a világon a legnépszerűbb motorkerékpárokat készítő vállalkozás.

Éves szinten több mint 20.000 motort gyártottak a piac számára. 1920-tól azonban már a napjainkban legendás márkának számító Harley Davidson vette át az uralmat. A Harley Davidson motorokat akkoriban majdnem 70 országban forgalmazták. Nem véletlen tehát, hogy a makettek között is hatalmas a kereslet a kétkerekű járművekre, hiszen már több mint 100 éves múlttal rendelkeznek.

Miért érdemes professzionális kiegészítőkkel dolgozni?

A makettek készítése során elsősorban türelemre, precizitásra és nagyfokú koncentrációra van szükség a tökéletes végeredmény elérése érdekében. Azonban kiemelten fontos tényező az is, hogy a makettezés közben használt eszközök professzionális minőségű, kifejezetten erre a célra gyártott kellékek legyenek.

Sajnos sokan követik el azt a hibát, hogy a makettezéshez készült kiegészítők helyett az otthoni, általánosabb célokra használandó ecseteket, csipeszeket és festékeket használják. A legnagyobb probléma ezzel az, hogy az apró alkatrészeket könnyen el lehet törni a háztartásban található csipeszekkel, illetve a nem megfelelő festék is jelentősen rontja az összképet.

A Modellfutár webáruházában található makettfestékek kifejezetten a makettekhez készültek, így tökéletes látványt és gyors száradási időt biztosítanak. A kiegészítők területén érdemes még beszerezni csipeszeket és ecseteket egyaránt, hogy a munkavégzés valóban szakszerű legyen.