13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

C-vitamin – örök társ az egészségmegőrzésben

Megfázásra C-vitamin! Immunerősítésre C-vitamin! Tavaszi fáradtság ellen C-vitamin! Bizony, a C-vitamin az egyik leghűségesebb gyógyító erőt tartalmazó vitaminunk, amely számos egészséget támogató tulajdonságával bebizonyította, hogy az ember minden esetben számíthat jótékony hatásaira.

A C-vitamin legfontosabb tulajdonságai

A jó egészség egyik legjelentősebb forrásaként ismert vitamin az egyik legerősebb antioxidáns, amely csökkenti a szabadgyököket. Fontos enzimrendszerek alkotóeleme a testi folyamatokban. Segíti az immunrendszert, ellenállóvá teszi a szervezetünket a fertőzésekkel szemben. Részt vesz a hormonok szintézisében, energiánk utánpótlásában, és támogatja a bőr, a csontok állagának megőrzését, illetve elősegítheti a vas felszívódását. Védi a fogakat és az ínyt is.

Elengedhetetlen vitamin a dohányosok, sportot végzők és az állapotos hölgyek számára.

Mennyi legyen a mennyiség?

Hivatalosan a napi minimum 60 mg körül van, azonban ezt az értéket már Szent-Györgyi Albert sem tartotta elegendőnek. A Nobel díjas orvos, biokémikus volt az, aki azonosította a C-vitamint a vitaminok közül, és amelyet maga is lelkesen szedett. Ő is minimum ezer grammnyi adagot fogyasztott belőle napi szinten, betegségek idején pedig 8-9 ezret! 93 évesen halt meg…

Számos tanulmány és kutatás bizonyítja, hogy a C-vitamin szedése napi szinten ajánlott, ráadásul nem is kis mennyiségben. Például egy 2002-es vizsgálatban bebizonyosodott, hogy napi 2.500 gramm aszkorbinsav fogyasztása védi az érfalak izomzatát és megőrzi az erek rugalmasságát. Járványtani kutatások szerint pedig napi 500 mg C-vitamin szervezetbe juttatásával 10-30%-kal csökken a megbetegedések kockázata.

Tabletta, rágótabletta vagy por? Melyik a legjobb C-vitamin?

A C-vitamin mennyiségéről szóló ellentétes nézetek mellett a C-vitamin beviteléről is megoszlanak a vélemények. A C-vitamin elveszti minőségi hatását, ha magas hőmérsékletű közegbe kerül, így az aszkorbinsav por bevitele csak langyos teában vagy szobahőmérsékletű vízben javasolt. Cukrot helyettesítő édesítőszerrel, pl. eritrittel keverve akár finom limonádét is készíthetsz, ami észrevétlenül tölti fel C-vitamin készleteidet.

A legegyszerűbb persze kapszula, illetve tabletta formában magunkhoz venni a C-vitamint, de mivel nagy része a vizelettel távozik a szervezetünkből, érdemes ún. nyújtott felszívódású vitamint választani, ami egyenletesen osztja el az adagot.

Tehát nem is kérdés, hogy C-vitamint érdemes-e szedni, a mennyiséget pedig kérdezd meg az orvosodtól vagy a gyógyszerészedtől!

Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok