-7 °C, Budapest
-7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szombat
2019.11.13. szerda, Szilvia
filter.hu filter.hu

Szemüvegkeretek típusai és anyagai

Ha betérünk egy optikába, számtalan szemüvegkeret közül választhatunk. Mára már magunk mögött hagytuk azt az időt, amikor pusztán néhány keretből állt a paletta. A funkcionalitás mellett ugyanolyan fontos a keret külleme is. A tökéletes látás és a stílusos megjelenés együttese alapelvárás egy modern szemüvegnél.

A rengeteg márka sem könnyíti meg a választást, de a keret anyaga, formája és természetesen az ára is mind befolyásoló tényező lehet a végleges döntésnél. Van olyan eset is, amikor a lencse típusa vagy vastagsága miatt bizonyos keretek nem ajánlottak. Napjainkban azonban már a lencsék vékonyítása is olyan szintet ért el, hogy nem kell kompromisszumot kötnünk a keretek terén sem.

Műanyag és fém keret

Szín és forma tekintetében igen széles a kínálat. Természetesen jó, ha tudjuk, hogy arcformánkhoz, stílusunkhoz milyen keret illik. Ennek eldöntésében egy hozzáértő, felkészült optikai munkatárs nagy segítségünkre lehet. Általánosságban elmondható, hogy a fém és műanyag keretek a legnépszerűbbek. Míg a műanyag keretek markáns megjelenést eredményeznek, addig a fém keretek szelídebb hatást érnek el.

Mindkét típusnál találunk elegáns és vagány kivitelt is. Több dioptria esetén a műanyag keret tűnik jobb választásnak, hiszen a még vékonyított lencsének is lesz vastagsága. Műanyag keretben jobban takarásban lesz a vastag lencse, esztétikailag szebb lesz a hatás. A fém keret a legtöbb esetben javítható, míg a műanyag esetében sokszor elkerülhetetlen a csere.

Egyéb szemüveg fajták

Ha valaki fémallergiás, annak a nikkelmentes vagy titán alapú keretek jelenthetnek megoldást. A titánból készült keret nem olcsó, de gyakorlatilag törhetetlen, nagyon könnyű, ezért gyermekek részére is kifejezetten ajánlott. Az anyagok kombinálhatók, fémszáras műanyag keretek, de a nemesfémekkel bevont vagy drágakövekkel díszített keret sem elérhetetlen.

Bármilyen keret mellett is döntsünk, a szemüveg vásárlást előzze meg látásvizsgálat! Így nem csak a szemüvegünk készül el pontos értékek alapján, hanem az esetleges szemelváltozásokról, szembetegségekről is időben értesülhetünk. Ne várjuk meg a tüneteket, érdemes rendszeresen, prevenciós jelleggel is részt venni a vizsgálaton!

Keretek típusai

A teljes keretek mellett egyre népszerűbbek a félig vagy teljesen keret nélküli típusok. Az utóbbiak készülhetnek damilos vagy fúrt technológiával. A szinte láthatatlan keretek nagyon kedveltek, de a fúrt megoldást elsősorban azoknak javasolják, akik egész nap viselik szemüvegüket, mert az állandó fel és levétel során a szemüveglencse a fúrási pontoknál sérülhet.

Azoknak, akiknek a magas dioptriaszám miatt, vastagabb lencsét kell viselniük, jobban járnak a fúrt kerettel. A biztosabb tartás miatt a lencse vastagság ilyenkor előnyt jelent és polírozott széllel a szemüveglencse esztétikuma is megmarad.

A fúrt keretek között találunk műanyag stiftes rögzítésűt is, amelyek a legbiztosabb kötést adják (nincs csavar, ami kilazuljon). Érdemes ebből a típusból a Silhouette márkájú. rendkívüli pontossággal, igényességgel készült változatokat választani.

Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
További anyagok