10 °C, Budapest
10 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Szemüvegkeretek típusai és anyagai

Ha betérünk egy optikába, számtalan szemüvegkeret közül választhatunk. Mára már magunk mögött hagytuk azt az időt, amikor pusztán néhány keretből állt a paletta. A funkcionalitás mellett ugyanolyan fontos a keret külleme is. A tökéletes látás és a stílusos megjelenés együttese alapelvárás egy modern szemüvegnél.

A rengeteg márka sem könnyíti meg a választást, de a keret anyaga, formája és természetesen az ára is mind befolyásoló tényező lehet a végleges döntésnél. Van olyan eset is, amikor a lencse típusa vagy vastagsága miatt bizonyos keretek nem ajánlottak. Napjainkban azonban már a lencsék vékonyítása is olyan szintet ért el, hogy nem kell kompromisszumot kötnünk a keretek terén sem.

Műanyag és fém keret

Szín és forma tekintetében igen széles a kínálat. Természetesen jó, ha tudjuk, hogy arcformánkhoz, stílusunkhoz milyen keret illik. Ennek eldöntésében egy hozzáértő, felkészült optikai munkatárs nagy segítségünkre lehet. Általánosságban elmondható, hogy a fém és műanyag keretek a legnépszerűbbek. Míg a műanyag keretek markáns megjelenést eredményeznek, addig a fém keretek szelídebb hatást érnek el.

Mindkét típusnál találunk elegáns és vagány kivitelt is. Több dioptria esetén a műanyag keret tűnik jobb választásnak, hiszen a még vékonyított lencsének is lesz vastagsága. Műanyag keretben jobban takarásban lesz a vastag lencse, esztétikailag szebb lesz a hatás. A fém keret a legtöbb esetben javítható, míg a műanyag esetében sokszor elkerülhetetlen a csere.

Egyéb szemüveg fajták

Ha valaki fémallergiás, annak a nikkelmentes vagy titán alapú keretek jelenthetnek megoldást. A titánból készült keret nem olcsó, de gyakorlatilag törhetetlen, nagyon könnyű, ezért gyermekek részére is kifejezetten ajánlott. Az anyagok kombinálhatók, fémszáras műanyag keretek, de a nemesfémekkel bevont vagy drágakövekkel díszített keret sem elérhetetlen.

Bármilyen keret mellett is döntsünk, a szemüveg vásárlást előzze meg látásvizsgálat! Így nem csak a szemüvegünk készül el pontos értékek alapján, hanem az esetleges szemelváltozásokról, szembetegségekről is időben értesülhetünk. Ne várjuk meg a tüneteket, érdemes rendszeresen, prevenciós jelleggel is részt venni a vizsgálaton!

Keretek típusai

A teljes keretek mellett egyre népszerűbbek a félig vagy teljesen keret nélküli típusok. Az utóbbiak készülhetnek damilos vagy fúrt technológiával. A szinte láthatatlan keretek nagyon kedveltek, de a fúrt megoldást elsősorban azoknak javasolják, akik egész nap viselik szemüvegüket, mert az állandó fel és levétel során a szemüveglencse a fúrási pontoknál sérülhet.

Azoknak, akiknek a magas dioptriaszám miatt, vastagabb lencsét kell viselniük, jobban járnak a fúrt kerettel. A biztosabb tartás miatt a lencse vastagság ilyenkor előnyt jelent és polírozott széllel a szemüveglencse esztétikuma is megmarad.

A fúrt keretek között találunk műanyag stiftes rögzítésűt is, amelyek a legbiztosabb kötést adják (nincs csavar, ami kilazuljon). Érdemes ebből a típusból a Silhouette márkájú. rendkívüli pontossággal, igényességgel készült változatokat választani.

Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
További anyagok