7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Zöld változások a repülőtereken is

A környezettudatosság a mindennapi életünkben egyre jobban előtérbe kerül. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, led lámpákat használunk, bevásárláskor vászontáskába pakolunk műanyag zacskó helyett. Ez a változás nem csak a kis, hétköznapi dolgoknál figyelhető meg.

A környezetbarát szemlélet az utazás terén is egyre nagyobb hangsúlyt kap. A hybrid és teljesen elektromos autók után egyre több repülőtér is próbálja úgy alakítani és változtatni a légikikötőket, hogy a környezetszennyezés egyre kisebb legyen.

Zöld légikikötők

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa felhívására 194 reptér, köztük a Liszt Ferenc repülőtér is vállalta, hogy 2050-re az üzemelése nem fog szén-dioxid-kibocsátással járni. Ennek a tervnek az első lépése, hogy a környezetszennyezés mértéke egyre jobban csökkenjen. Ezt úgy lehet elérni, ha a személyzet és a repteret használó utasok utazási szokásai megváltoznak, a reptérre és a reptéren való közlekedés átalakításánál tudatosan figyelnek a környezetvédelemre.

Az utasok is hozzájárulhatnak a zöld reptér címhez

A légikikötők környékén lévő légszennyezés csökkentésében mi is nagy szerepet kapunk. A jól kiépített ferihegyi parkolás lehetőségének köszönhetően, akár hosszú távra és biztonságban ott tudjuk hagyni autónkat az utazás idejére. Még a fapados parkolóban is kiépített kamerarendszer működik. Ha online foglalunk helyet, melyet akár hónapokkal előbb is megtehetünk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy járgányunkat ott tudjuk hagyni és még kedvezményes áron is parkírozhatunk. A kiépített autótöltő rendszernek köszönhetően akár elektromos autónkkal is lehetőségünk van érkezni, és ott várakozni. Így maximálisan oda tudunk figyelni környezetünk megóvására.

Az öko reptér már nem álom

Külföldön fantasztikus példákkal találkozhat az utazó. Idén már negyedik alkalommal kapja meg a szingapúri légikikötő a legjobb repülőtér címet, mely nemcsak a kényelmes várakozás lehetősége (mozi termek megléte), hanem a buja, zöld növényzet sokasága, mesterséges vízesése, lepkekertje, sövénylabirintusa miatt nyerte el az utasok szívét. A reptéren extrém mennyiségű fa van elültetve, a vízesés mellett több mint 900 pálmafa és 60.000 cserje és növényzet található. Így a zöld reptér elnevezés abszolút illik rá. Itt az indulásra való várakozás igen kellemes.

Európában jelenleg három olyan repülőtér van, ahol a CO2 kibocsátást már lecsökkentették, így Stockholm, Amszterdam és Koppenhága már a következő évtizedben tudja a Repülőterek Nemzetközi Tanácsának projektjében szereplő elvárásokat teljesíteni. Emellett a tavalyi évben már a Budapest Airport is elérte a karbonsemleges státuszt. Ez azt jelenti, hogy egyensúlyba került légikikötőnk fosszilis energiafelhasználása.

Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
További anyagok