7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Többet ér az autód, mint a párkapcsolatod?

Sok ember könnyebben lemond a partnerével való kapcsolatáról, és kevesebbet tesz érte, mint amennyit összességében például az autójáért tesz. Egy hosszú távú kapcsolatot tönkre tud tenni, ha nem egyeztetjük időről időre az anyagi kérdéseket.

Sok ember inkább kerüli a pénzügyi témákat a párjával, házastársával, mondván, hogy úgyis más alapokat hozott a másik családjából, nem tudnának dűlőre jutni, felesleges tehát a veszekedést kockáztatni. Rengeteg házasságban a ‘szőnyeg alatt’ gyűlnek az olyan témák, mint a férj drága hobbija, a feleslegesen felvett hitelek nehézkes fedezése, vagy az, hogy mindig elodázódik a közös ingatlanok eladása.

Az is előfordul, hogy azért nincsenek jelen a pénzügyi témájú beszélgetések, mert e téren az egyik fél diktál. Ő szabja meg, milyen foglalkozásokat, edzéseket engedjenek meg a gyerekeknek, vagy éppen, vállaljanak-e gyereket.

A döntéshozó fél általában az, aki a több pénzt hozza a kapcsolatba. Ám ez sem veszélytelen, hiszen a pár azon tagja, aki mindig csak beleegyezik mindenbe, egy idő után hozhat más döntést, és felboríthatja az egész rendszert. Netán a kommunikáció lehetetlensége miatt úgy oldja meg a helyzetet, hogy elválik - és bár mindent meg lehetett volna beszélni, az anyagi gondokra ráment egy értékes kapcsolat.

Hetente vagy havonta le kell ülni

A pénzügyi tanácsadók épp ezért azt javasolják, bármilyen fárasztó és nehéz, kezdjünk el a pénzről nyíltan beszélni, teregessük ki a kártyáinkat. Vannak nehéz témák, például ha a férj éppen szegény családból jött, a feleség gazdagból, és más-mást hoztak a kapcsolatba - ez eleve feszültséget okoz.

Sokszor vannak eltitkolt apró-cseprő anyagi ügyek a kapcsolatokban, például mert a közös számlát az egyik fél megcsapolja, mert nagyon szeretne drágább felszereléseket az autóhoz. Érdemes ezeket nyíltan kezelni, hogy a sok apróságból ne legyen egy nagyobb pénzügyi gond, és a bizalom elvesztése.

Mindketten szeretnének bankkölcsönt felvenni?

Sok esetben van gond abból, hogy a pár egyik tagja vakmerőbben vesz fel hitelt, mert fontosnak tartja, hogy mutassa, telik a családnak új autóra, új nyaralóra.

A kölcsönfelvétel legyen mindig közös döntés. Megjegyzendő, ahol házastársi vagyonközösség van, ott jelzáloghitelt csak együtt lehet felvenni - épp ezért mindkét fél és mindkettejük bevétele, vagyona érintett.

A legnagyobb válságokat a gyerekvállalás okozza

A komolyabb kérdésekben, mint például, hogy van-e éppen pénz arra, hogy megtartsák az esküvőt, vagy megszülessen az első, netán a sokadik gyerek, mindig közösen kell dönteni.

Nem jó, ha az, hogy az egyik fél például nem szeretne gyereket - például mert az előremenetelét, az anyagi biztonságát fontosabbnak tartja - a másik számára váratlanul kiderülő meglepetés. A kicsi dolgokat éppúgy őszintén meg kell beszélni, mint a nagyokat.

A kényszerből elfogadott, ki nem beszélt dolgok szétviszik a kapcsolatot még akkor is, ha elvileg "csak" pénzről van szó.

Együtt
Már/még külön
Együtt
Már/még külön
Együtt
Már/még külön
Együtt
Már/még külön
További anyagok