6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

A biztonságos és kényelmes vezetés alapjai

A biztonságos vezetéshez nélkülözhetetlen a sofőr számára optimális körülmények biztosítása. Természetesen a biztonság terén a legfontosabb az autó megfelelő műszaki állapota, amelyre kiemelt figyelmet szükséges fordítani.

A műszaki állapot mellett fontos tényező az időjárás, és talán meglepő módon a zenehallgatás is befolyásolhatja a koncentrációt. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük a fontos biztonsági és kényelmi szempontokat, hogy minél kevesebb baleset történjen az egyszerű szabályok betartása által.

Az üléspozíció beállítása

Az optimális ülőpozíció kialakításának legfontosabb feltétele az ülés megfelelő beállítása. Habár az ülések támlája szinte víszintes pozícióig dönthető, fekvő pozícióban lehetetlen biztonságosan vezetni a gépjárművet. Az ülésben történő helyes testtartás akkor valósul meg, ha a csípő a háttámlához simul, hiszen a biztonsági öv így képes a megfelelő stabilitással rögzíteni a testet.

Az ülési távolság beállításánál alapelv, hogy a könyök és a térd soha nem lehet teljesen kinyújtva a vezetés folyamán. Sokan nem fordítanak kellő figyelmet a fejtámla beállítására, azonban súlyos sérülések is megelőzhetőek a helyes pozícionálással. A fejtámla helyes beállítása a különböző gerinc sérüléseket és a nyakcsigolya sérüléseket egyaránt elkerülhetővé teszi, amelyek elsősorban ráfutásos baleseteknél következnek be.

Az optimális hőmérséklet kialakítása

A biztonságos vezetéshez megfelelő hőmérséklet szükséges, hogy a sofőr koncentrációja ne lankadjon. A nyári hőségek folyamán gyakori jelenség, hogy a sofőr a légkondicionáló segítségével azonnal 20-22 fokos hőmérsékletet teremt az autóban a komfortérzet elérése érdekében.

A vezetési szakértők véleménye szerint azonban maximum 6-8 fokkal érdemes a kinti időjáráshoz viszonyítva csökkenteni az autóban lévő hőmérsékletet. A túlzott mennyiségű hőmérséklet csökkentés fej- és fogfájáshoz vezethet, továbbá különböző izületi gyulladásokat idézhet elő.

A zenehallgatás fontossága

Természetesen vezetés közben minden sofőr a kedvenc zenéit szereti hallgatni, hogy jobb hangulatban történjen az utazás. Izraeli kutatók azonban egy több hónapos vizsgálat során kifejezetten érdekes eredményt állapítottak meg. A sofőröket három csoportra osztották.

Az első csoport pörgős, gyors dalokat hallgatott, a második csoport viszont lassabb, instrumentális jellegű zenéket. A harmadik csoport pedig egyáltalán nem hallgatott zenét vezetés közben. Kiderült, hogy a pörgős zenék hatására a sofőrök a megengedettnél gyorsabban és agresszívebben vezettek, míg a másik két csoport tagjai kiegyensúlyozottabban és nyugodtabban utaztak.

Az Autófelszerelések.hu kínálatában található Rezaw termékek segítségével a biztonságos és kényelmes vezetés élménye egyaránt megvalósítható a sofőrök számára.