24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
21°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

A növénytermesztők security-je

A magok útja nagyon hosszú a termésig. Az öntözés és gondozás, habár el is juttatja növényünket a kicsírázásig, azonban azt követően is sok külső tényezőtől kell óvni azt. A fóliasátrak speciális körülményeket igényelnek, és ezek támogatására különböző légkezelési módszereket vethetünk be.

Hallottál már az UV-C lámpás csírátlanításról? Amennyiben nem, tarts velem egy rövid leírás erejéig, hogy megtudd, mi köze mindennek a növénytermesztéshez.

Csírátlaníts a csírázásért!

Az UV-C lámpás technológia a megoldás a legtöbb csírátlanítási feladatra. Az úgynevezett germicid lámpák sugárzása 253,7 nm-es, amely hatékonyan csírátlanítja a felületeket és a légteret. Az olyan, légtérben szálló mikrobákat is képes elpusztítani, amelyek ellen csak ilyen sugárzással lehet fellépni.

De ez biztosan káros a környezetre!” - Gondolhatod magadban. Nos, tévedsz! A technológia, hasznossága mellett környezetbarát, nincs semmilyen mellékterméke, nem ártalmas a termékre, nem tartalmaz semmilyen vegyszert, valamint nem lehet túladagolni sem!

Növényvédelem

A rossz hír az, hogy a növényekre is ártalmas, ezért csak a még, illetve a már üres sátor belsejében ajánlott az alkalmazása!

Azonban ilyenkor is van megoldás, alkalmazhatunk szabadon sugárzó fali lámpatesteket vagy állványra szerelt lámpatesteket. Bármelyiket is választjuk, tulajdonságaik nagyjából megegyeznek, így az alábbi információkat érdemes tudni róluk.

A lámpatesteket két csavar segítségével lehet a falra vagy bármilyen más sík felületre rögzíteni. Vezetéke pedig egy fali kötődobozon keresztül csatlakoztatható a 230V-os hálózatra. A mobilizálásban gurulós állványok segíthetnek. A berendezés előnye, hogy kézzel hordozható, többirányú sugárzást biztosít. Ha a kikapcsolása nem oldható meg külön helyiségből, akkor védőszemüveg szükséges.

A germicid égő hasznos élettartama 9.000 óra, ez körülbelül 1 év folyamatos üzemelést feltételez. Ha naponta 6-8 órát égetjük a lámpát (éjszaka), akkor kb. 3-4 évente javasolt a lámpacsere.

Alapvető követelménynek minősül, hogy a lámpák olyan speciális bevonattal legyenek ellátva, amely törés esetén megakadályozza a szilánkok szétszóródását. Fali lámpatestek esetében ez az égő javasolt.

A fóliás termesztés során elengedhetetlen a visszanyert kondenz-víz csírátlanítása. Ehhez az UV-C lámpás víztisztító berendezések kiválóak, mivel mindenféle mikroorganizmust elpusztítanak, ami a vízben található.

Amennyiben érdekesnek találtad a leírtakat, akkor ismerd meg az UV technológián alapuló légkezelési rendszereket is! A Hollandimpex Kft. weboldalán további ismeretekhez juthatsz a germicid lámpák sajátosságairól!

Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
További anyagok