23 °C, Budapest
23 °C
Budapest
Holnap
22°
Holnapután
24°
Csütörtök
26°
2022.06.27. hétfõ, László
filter.hu filter.hu

Hola, Hacienda!

Szereted a tequilát? A mexikói Corralejo tequila úgy rázta fel az italgyártás műfaját, ahogyan Tom Cruise a Margaritát, a Koktél című filmjében.

A brand sajátosságai

A mexikói Guanajuatóból ered, alapítója a nemes Don Miguel Hidalgo. A Corralejo Tequila Distillery nevezetű hacienda nemcsak a tequila, de a kultúra, tanulás központja is.

Történelmi gyökerei 1755-ig nyúlnak vissza, ekkor ugyanis a Corralejo Hacienda lett az első mexikói birtok, ami kereskedésre szánta az italttípust.

Don Leonardo Rodriguez Moreno, a cég ügyvezetője szerint a népszerűségének titka az egyediségében rejlik. Egyedi ízprofilú, mert az egyetlen tequila, amelyik a 400 éves, Charentais desztillációs eljárással kerül lepárlásra.

Az agávét Guanajuato vidékéről szerzik, amelyeket agyagkemencében, 27 órán át főzik, aztán 12 órán át pihentetik. Kétszeres desztilláción esik át; az első folyamatos, míg a második egy Tomellosóból importált Alembic rézüstben történik. Ez a módszer kivételesen megőrzi az alapanyag ízeit és aromáit. Érlelés nélkül palackozzák, viszont 3 különböző tölgyfahordóban érlelik, 4 hónapon keresztül.

Tequila turistacentrum

Nemcsak Tequila vidékén, hanem az egész Jalisco államban, illetve annak környékén is készítik az italt.

A Corralejo termelése 1966-ban startolt. Az anyavállalat készít még Prohibido rumot és egy vodkás alapú, Bailey’s-re emlékeztető csokoládélikőrt.

A birtokon izgalmas túrákban és ínycsiklandó kóstolókban vehetsz részt. Történelmi, italkészítési eszközöket láthatsz, végigsétálhatsz a termelési területen, megismerheted a termelési fázisokat. De beleshetsz a kék agávépörkölő kemencékbe, a lepárlóterembe, a hordószobákba. Ez utóbbiakban váltakozó a megvilágítás, hol a kék, hol a sárga fény dominál, a hordókban szunnyadó italoktól függően.

Melyiket válasszam?

A tequila aranya, a szalmasárga színű Corralejo Reposado. 33%-os, fehér francia tölgyfahordóban érlelik. Orrunkkal a vanília és méz aromája kacérkodik. Közepesen testes az ízvilága; citromos-lime-os fanyarsága a méz édességével kerül páratlan egyensúlyba.

A gyógynövényesség hírnöke a 40%-os, Corralejo Blanco Tequila. Ízvilága jellegzetesen fűszeres és mentás, ezért rengeteg koktél alapanyaga.

Az aranysárga Corralejo Anejo Tequilát egy évig érlelik tölgyfahordóban. A tölgyes, füstös aromákat a kakaóbab és a vanília lágyítja meg. Nyelved hegyén pedig a karamellizált körte zamata is érezhető.

A rézarany Horas Tequila 99.000 óráig, azaz 11 évig kering az ültetés és a palackozás folyamatai között. Ebben benne van az ültetéstől kezdve minden, egészen a 18 hónapos érlelésig. A dió, karamella és a pikáns füstös aromaegység, valamint a karamellás-fűszeres ízek a dominálóak.

Kóstolj meg egy jó tequilát az iDrinks-től! Légy igazi tequilavándor!

Étel
Ital
Étel
Ital
Étel
Ital
Étel
Ital
További anyagok