8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Miért vegyek inkább egy biztonsági ajtót?

Egy ház vásárlásánál sok szempontot veszünk figyelembe. Fontos a környék, milyen a ház alapja, szigetelése, vezetékek állapota, milyenek a nyílászárók. Vannak, amiken változtathatunk és vannak, amiken nem. Vezetékeket tudunk cserélni, szigetelhetjük a házat. Ma már arra is van megoldás, hogy alá szigeteljünk a háznak. Nyílászárókat is könnyedén cserélhetünk. A környéket nem tudjuk megváltoztatni, de egy jól megválasztott bejárati ajtóval növelhetjük az otthonunk biztonságát.

Pontosan mitől is biztonsági egy bejárati ajtó?

Az első, ami talán eszünkbe juthat ennek hallatán, hogy megvéd a betörők ellen. Lefeszítés gátlóval és fúrásvédelemmel rendelkező zárbetétekkel vannak felszerelve. Ez a leggyakrabban elkövetett betörések ellen nyújt védelmet.

Az ajtók a hang-, szag- és hőszigetelés mellett már akár a tűz ellen is védenek, amire lakás és ház esetén is fontos gondolni. A hőszigetelés átlagos értéke 1,5w/m2K fölött van egy átlagos ajtónál, míg egy biztonsági ajtó esetében 1-1,2 W/m2K ez az érték. Passzív házak esetében 1 W/m2K alá is mehet.

A záródási pontok mennyisége és minősége is a biztonsági ajtók fontos elemei. Egy hagyományos ajtónál 1-2 db tüske lehet, míg egy biztonsági ajtónál ez 5-15 db, és mélységük is jóval nagyobb, 20-30 mm. Az ajtók rögzítése is jobb. Ha megfelelő ajtót szeretnénk vásárolni, feltétlen ellenőrizzük, hogy rendelkeznek-e MABISZ minősítéssel. Ez garantálhatja számunkra a minőséget és a biztonságot. A szélsőséges időjárással szemben is jobban védenek ezek a típusú kültéri ajtók.

Tovább növelhetjük ajtónk biztonságát okos kiegészítők felszerelésével:

  • okos zár
  • okos kilincs
  • pánikzár
  • digitális kitekintő

Vegyem? Ne vegyem?

A mellette szóló érveket azt hiszem nem szükséges újból felsorolni, hiszen minden, ami biztonságossá tesz egy bejárati ajtót, az a vásárlás mellett szól. Egyet azért még kiemelnék, hogy lakásunk éke lehet a nagy választékban kapható biztonsági bejárati ajtó.

Lássuk csak, mik lehetnek a hátrányok, amik a biztonsági ajtó ellen szólhatnak:

  • Drága. Ehhez nem fér kétség, de itt tegyük gyorsan hozzá, hogy a minőségnek ára van. A biztonságunk pedig megfizethetetlen. Minden csak viszonyítás kérdése.
  • Szükséges a beszereléshez szakember segítsége. Attól, hogy valaki az építőiparban dolgozik, még nem biztos, hogy szakszerűen képes egy biztonsági ajtó beszerelésére. Ezzel nagy károkat, további javítási munkálatokat is okozhat, amiktől a Unisec.hu szakképzett biztonsági ajtó beépítői megkímélik a vásárlókat.
  • Évente egyszer karban kell tartani, átnézetni a mozgó és kopó alkatrészeket, ezért cserébe az ajtónk hálás lesz. A gyártó biztosítja akár a 10 év garanciát, ha nem sajnálunk az ajtónk karbantartására is áldozni egy jelképes összeget évente. Ahogy ezt például az autónknak is megadjuk.

Ebben az esetben a hátrányoknak is megvannak a maguk előnyei.

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok