11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
18°
Szombat
18°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Így tartsd tisztán a számítógéped

Lehet, hogy kissé túlzásnak tűnik, de a számítógép ma már legalább annyira része az életünknek, mint az, hogy levegőt veszünk. Nem értesz egyet?

Akkor képzeld el egy napod a laptopod nélkül! Nem arról van szó, hogy például a nyaralás alatt ne lehetne lemondani a számítógépről, amit sokan szerencsére meg is tesznek, de egy olyan eszközről van szó, amit munkához és szórakozáshoz egyaránt használunk. Így pedig nehéz letenni.

Amiről azonban sokan megfeledkeznek a komputerekkel kapcsolatban, hogy nem árt bizonyos időközönként karbantartani őket, aminek a takarítás is a részét képezi.

Ahol több baktérium él, mint a wc ülőkén…

Ha feltennék neked azt a kérdést, hogy szerinted hol él a lakásban a legtöbb baktérium, akkor mit válaszolnál rá? Valószínűleg valahol a fürdőszoba környékén tapogatóznál, konkrétabban a mosdó és a WC közelében, és ezzel nem is járhatnál távolabb a valóságtól.

Egy 2008-as brit tanulmányban ugyanis kimutatták, hogy a legtöbb baci és kórokozó a számítástechnikai eszközök klaviatúráján található, ami nem meglepő. Hogy miért? Nos, légy őszinte magadhoz: te mikor ettél utoljára a laptopod mellett/fölött?

Mikor nassoltál munka közben, vagy ittál meg egy kávét, miközben a választ gépelted egy sürgős e-mailre? Lehet, hogy most is vígan falatozol, és a zsíros kezeddel görgetsz éppen az érintőpadon?

Nem hibáztatunk, hiszen mindannyian így vagyunk ezzel. Mert szorít a határidő, mert lusták vagyunk kimenni kezet mosni, és még sorolhatnánk. Ideje azonban változtatni ezen a rossz szokáson, és időt szánni a billentyűzet megtisztítására. Már csak azért is, mert a Wombat Kütyünél megtalálható megfelelő eszközökkel néhány perc alatt elvégezhető a feladat.

A billentyűzet tisztító „ragacstól” a mini porszívóig

Két olyan hasznos kis kütyüt mutatunk most be neked, amik jó szolgálatot tesznek, ha a klaviatúra tisztításáról van szó. Az egyik a billentyűzet tisztító „ragacs”, ami egy igen mókás eszköz, ráadásul a használata is egyszerű.

Csak helyezd a laptopod vagy a számítógéped klaviatúrájára, és máris összeszedi a gombok közé beszorult, nehezen elérhető szennyeződéseket. Nincs több por, ételmaradék, és az ezek miatt beragadt billentyű, ráadásul a baktériumok jelentős részének is búcsút inthetsz. Az eszközt ezenkívül használhatod mobiltelefon és egér tisztításához is, vagyis egy tényleg sokoldalú kütyüről van szó.

A másik praktikus eszköz, amivel a billentyűzetet megtisztíthatod, az az USB mini porszívó. Ami nem kegyelmez a gombok között megbúvó morzsáknak, sem az egyéb piszoknak. A takarítást cserélhető fejek, illetve LED világítás is segíti, hogy semmi ne kerülje el a figyelmed, a használathoz pedig elég egyszerűen az USB portba dugni.

A kompakt méretének köszönhetően mindenhová magaddal viheted, ha pedig van olyan barátod vagy munkatársad, akinek a klaviatúrája hagy némi kívánnivalót maga után, akár ajándékba is megveheted neki a „ragaccsal” együtt.

Ruha, smink, frizura
Otthoni praktikák
Ruha, smink, frizura
Otthoni praktikák
Ruha, smink, frizura
Otthoni praktikák
Ruha, smink, frizura
Otthoni praktikák
További anyagok