20 °C, Budapest
20 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Karrier a hangstúdióban? Sok tanulással lehetséges

A jó hang adottság, amivel születik az ember. Van, akinek a beszédhangja szép, más az énekhangjával tud komoly eredményeket elérni. A hangstúdiók örömmel várják a tehetségeket, ám lássuk, mi kell még a kiemelkedő orgánum mellett?

Stúdióhangok mindenhol

A hangstúdiók sokféle területen dolgoznak, és számos helyen találkozunk az itt készülő munkákkal, mégha ezt nem is mindig tudatosítjuk. A lakberendezési áruházban megszólaló kellemes tájékoztató hang, vagy éppen a külföldi filmek szinkronja mind stúdióban készül. A hangoskönyv készítői szintén ebben az izgalmas szakmában tevékenykednek.

A mikrofon még mindig vonzó munkaeszköz

Magyarországon különösen nagy szükség van női és férfi szinkronhangokra, mert nálunk sok évtizedes hagyománya van annak, hogy magyar hanggal nézzük a filmeket. Míg például Romániában a feliratozás az elterjedt, nálunk ez a kivétel. Még a korai videófilmeket is hangalámondással néztük annak idején.

A területen dolgozók épp ezért nem kevesen vannak, például keresettek a filmfordítással foglalkozó szövegírók. Az elkészült anyagokkal komoly munkát végeznek még a stúdióban dolgozó szakemberek, ide tartozik a hangfelvétel tisztítása, hangutómunka, hangkeverés.

A szép hang annyi, mint a jó külső a modelleknél: a kezdet

A reklámfilmes és más szinkron projektek azoknak is ideálisak, akik különleges orgánummal rendelkeznek. Épp ezért sokan, akiknek jók a hangi adottságaik, de nem mennek el például énekes irányba, a hangstúdiókban szeretnék kamatoztatni tehetségüket.

Ám a siker felé vezető út itt is sok munkával van kikövezve.

Nem annyira könnyű reklámhangnak vagy szinkronhangnak lenni - még a laikus is felismeri a különbséget, mikor például a rádióban a hirdetéseket hallja, vagy akár egy mesefilmet néz.

Jó tudni annak, aki szeretne komolyabb eredményeket elérni, hogy a hangot ezen a területen is képezni kell, emellett sok járulékos tudás kell ahhoz, hogy valaki olyan alapfigurája legyen a szinkron szakmának, mint például - a neves szinkronszínészi gárdából említve egyet - Galambos Péter.

Galambos igen régóta rádiózik, és számtalan film, mesefilm hangjaként ismerjük, egyik tapasztalat hozta az ő esetében is a másikat.

A tapasztalatgyűjtés igen fontos

A keresett magyar narrátor hangok közé úgy lehet bekerülni, ha valaki minél több tapasztalatot szerez, képezi a hangját, hogy sok mindenre használható legyen, és megfigyeli a szakemberek munkáját. Érdemes a profi hangstúdiókat keresni, és nem árt elkerülni azokat, amelyek nem végeznek szakmailag minőségi munkát.

Télapó hangját is fel kell venni

A szinkronizálás, hangalámondás olyan terület, ahol éppúgy szorít az idő, mint például egy reklámfilm forgatásnál, sok-sok próbálkozásra nincsen lehetőség, a legjobbak elsőre felmondják az “anyagot”. A türelem és a tanulás tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki kihozza a hangjából azt, amit ki szeretne, és a hangstúdiók izgalmas világában szeretne karriert építeni.