9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Mi mindenre jó a stancolás?

A nyomdaipari technológiák egyik igen régi és jól bevált fajtája a stancolás. Mivel hihetetlenül sokféleképpen használható, főleg manapság, rengeteg izgalmas megoldásra ad lehetőséget.

Egy kreatív kivágási megoldás

Már korán igény mutatkozott rá, hogy ne csak egyféle formában - többfajta méretben ugyan, de szögletesen - lehessen készíteni a nyomdában termékeket. Nem volt nehéz kikísérletezni azt a szerszámot, ami - mint mondjuk egy konyhai pogácsaszaggató - érdekes és figyelemfelkeltő formában tudja kivágni a papírt.

A stancoló szerszám tehát egy olyan vágóeszköz, amellyel egyszerre nagy mennyiségű anyagot, eredetileg papírt tudunk elvágni. Ezt a pengés eszközt beletették a stanc/nyomdagépbe, és az erős nyomás hatására a kés már ki is vágta a megfelelő alakzatot. Ebből következik, hogy a klasszikus módszernél a különböző formák különböző vágóeszközöket kívántak és kívánnak meg. Amikor a klasszikus stancolásnál az ügyfél egyedi formára való kivágást kért, például egy névjegy esetében, akkor azt egy szakember a megfelelő stancszerszám kialakításával könnyedén meg tudta oldani.

Többféleképpen használható

Ez a technológia kerül bevetésre egyébként egy másik feladat esetén, a bígelésnél is. Ez azt jelenti, hogy hajtási vonalakat hozunk létre és azok mentén törjük meg a papírt.

A perforálás mint kifejezés valószínűleg többeknek ismerős, és szélesebb körben is alkalmazzák. Ekkor szaggatott vonalak mentén letéphetővé tesszük az anyagot. Mindkét módszer alapja egy megfelelően beállított stancszerszám.

Eredetileg is rendkívül sokrétűen és izgalmasan felhasználható technológia volt ez, de a digitális stancolás megjelenése még tovább tágította a határokat.

Ezzel készülnek az óriás betűk

Nemcsak papír árukat, hanem bármilyen direkt marketing célú és rendezvényen használatos eszközt elő lehet állítani ezzel az utómunka berendezéssel. Egészen kicsi és közepes szériában nagyon sokféle anyagot lehet megmunkálni digitális stancolással. Nemcsak a legerősebb karton, hanem műanyag, habkarton, fa, fém, fólia, plexit is megmunkálható.

Bármilyen bonyolult grafikai megoldás kivitelezhető emellett, azaz a korábbinál sokkal fantáziadúsabb lehet a végeredmény. Az sem mellékes, hogy miután itt nem kell egy-egy új szerszámot elkészíteni, sokkal alacsonyabbak a költségek egy extrém megjelenésű nyomdai termékek esetén is. Hiszen csak át kell programozni, és máshogy kell beállítani a gépet.

Eredetileg stancolással izgalmas csomagolások, dobozok, papír ajándéktárgyak voltak kivitelezhetők. Ma már bármi, ami vágható kivitelezhető így, például hostess pultok, vagy plexit 3D betűk. De a most rendkívül trendi fa karácsonyfadíszek és karácsonyi dekorációk is a lézeres stancolásnak köszönhetőek.

Ruha, smink, frizura
Otthoni praktikák
Ruha, smink, frizura
Otthoni praktikák
Ruha, smink, frizura
Otthoni praktikák
Ruha, smink, frizura
Otthoni praktikák
További anyagok