13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Vezetésbiztonságot és balesetmegelőzést szolgáló eszközök

Az autóvezetés összetett folyamat, melynek során számos tényezőt szem előtt kell tartani, és bár az évek során kialakul a rutin, sok esetben tőlünk független forrásból származik a balesetet oka.

Szinte mindenkinek van egy sztorija arról, hogy vészfékeznie kellett, vagy nem vett észre időben egy forgalomváltozásról tájékoztató táblát, esetleg egy motoros, bicikli, szarvas, kutya, vagy éppen gyalogos miatt kényszerült hirtelen irányváltásra. Jó esetben csupán a vérnyomásunk ugrik meg és „csak” anyagi veszteséggel kell számolnunk. Ez valóban több mint bosszantó, de amíg személyi sérülés nem történik, elmondhatjuk, hogy kedvezően végződött a szituációt. A civil, vezetésbiztonságot és balesetmegelőzést szolgáló kiegészítők éppen ezért minden gépjárműben helyet kell, hogy kapjanak és itt nem csak a kötelezően előírt eszközökről van szó. Nézzük tehát, hogy melyek azok az eszközök, amelyeknek hasznát vehetjük mind a baleset megelőzésében, mind pedig egy már kialakult szituáció gyors és hatékony kezelésében.

A balesetmegelőzést szolgáló kiegészítők

A balesetmegelőzést szolgáló kiegészítők valójában hétköznapi használati tárgyak, jellemzően kényelmi eszközök, amiknek balesetmegelőző funkciójával leginkább akkor szembesülünk, amikor ténylegesen sikerül elkerülni egy kritikus helyzetet a segítségükkel.

Ilyen kiegészítők például a különböző autós tartozékok:

Továbbá az egyéb, hétköznapi kényelmi eszközök, mint például:

Ezek az eszközök a kényelmi funkciójukon túlmutatóan támogatják a sofőrt a zavartalan vezetésben azzal, hogy minimálisra csökkentik annak kockázatát, hogy a sofőr figyelme elterelődjön a forgalomról és a vezetésről.

A fülhallgató, mint kockázati tényező

A fülhallgató és a fejhallgató esetében szem előtt kell tartani, hogy a sofőr számára a forgalom zaja információval bír, tehát leginkább a mono headset, vagy a sztereo headset féloldalas alkalmazása a megfelelő módszer vezetés közben. A sofőr nem zárhatja el magát teljes egészében a forgalom zajától, hiszen sok esetben a hallás gazdagabb információt képes átadni, mint a látás. Előbb halljuk például a megengedettnél nagyobb sebességgel közlekedő járműveket, vagy az előttünk akár több méterre lévő, éppen zajló baleset hangját, minthogy meglátnánk.

Ez az audio inger azonnali reakciót vált ki és beindulnak a helyzet- és irányváltoztatást célzó reflex- és akaratlagos folyamatok, amik a balesetmegelőzést szolgálják. Például vészfékezünk vagy lassítunk, kitérünk, lehúzódunk, vagy akár teljesen megállunk, nyilván a helyzettől függően. A kétoldali fülhallgató, vagy sztereo headset használata éppen ezért nem javasolt kerékpárosok, motorosok, sőt, még gyalogosok számára sem – főként magas hangerőn nem - hiszen a környezet audio információtól elzárva nagyobb eséllyel válhatunk baleset áldozatává vagy okozójává.

A csomagok stabil rögzítését szolgáló kiegészítők

A csomagtartóban – a tetőn is! – elhelyezett rakomány biztonságos és stabil rögzítését szolgáló eszközök, szintén a vezetésbiztonságot szolgálják, mint:

Milyen kiegészítők lehetnek szükségesek, ha már megtörtént a baj?

Az autóban kötelezően előírt és ajánlott eszközöket kell tartani, egyrészt a balesetből eredő elsősegély ellátására, a forgalom tájékoztatására és elterelésére, valamint az utasok és saját magunk biztonságának megőrzésére.

Ezek az eszközök:

 • Érvényes szavatosságú, B- típusú mentőláda vagy elsősegély doboz:
 • Kötelező tartozék, de hiányáért nem jár büntetés. Ugyanakkor, ha a mentődoboz hiányában nem tudunk elsősegélyt nyújtani amikor arra szükség van, az elsősegélynyújtás elmulasztásáért akár 3 év letöltendő börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság, ugyanis bűncselekménynek számít.
 • Jólláthatósági mellény:
 • Elvileg nem kötelező, de ha lakott területen kívül, rossz látási viszonyok mellett az autón kívül tartózkodunk nélküle, azért már megbüntetnek.
 • Ebből annyit kell tárolni az utastérben – nem a csomagtartóban! – ahányan az autóban tartózkodunk. Ha gyerekek is utaznak velünk, akkor még indulás előtt gondoskodjunk arról, hogy a számukra megfelelő méretben is legyen jólláthatósági mellény az autóban.
 • Elakadásjelző háromszög:
 • A pótkerékkel ellentétben, ami nem kötelező, az elakadásjelző háromszög hiányáért azonnal büntetnek a rendőrök.

Nem kötelező, de szükség esetén hasznos kiegészítők:

Az utasok védelmét és biztonságát szolgáló kiegészítők

A már említett jólláthatósági mellényen kívül egyéb kiegészítőkre és felszerelésre is szükség lehet, ha a helyzet megkívánja. Az emlékezetes, 2013 márciusának közepén beköszöntött hókrízis – és az emiatt az autópályán rekedt több száz autó - tanulsága, hogy minden eshetőségre számítani kell.

A kihűlés vagy hőkimerülés ugyan nem közvetlenül egy baleset következménye, de tartósan hideg – vagy meleg - környezetben az autóban rekedni, az már komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért itt is az egészségkárosodás megelőzésén van a hangsúly.

Éppen ezért legyen az autóban:

 • palackozott víz, fejenként legalább egy-két liter, ha nyáron indulunk útnak, akár több is,
 • szénhidrát tartalmú tartós élelmiszer, például keksz, csokoládé, szőlőcukor amivel át lehet vészelni hosszabb időt is,
 • takarók, hiszen a fűtés csak addig megy, amíg van üzemanyag az autóban,
 • ha télen utazunk, kabát nélkül sose üljünk autóba,
 • esőkabát,
 • alapvető és vészhelyzeti higiéniai eszközök, úgymint:
 • nedves kéztörlő,
 • kézfertőtlenítő kendő, szükség esetén elsősegélynyújtás előtt-után,
 • erős szennyeződéseket tisztító kendő, ha szerelni kéne,
 • papírtörölköző,
 • folyékony szappan,
 • higiéniai papírtermékek.

Természetesen a felkészüléssel elsősorban nem a büntetés elkerülése a cél, hanem a balesetmegelőzés, illetve a kialakult vészhelyzet gyors és hatékony kezelése. Mindezek fényében, valamint az évszaknak és az úticélnak megfelelően állítsuk hát össze azt a készletet, amely szükség esetén akár a mi vagy mások életét mentheti meg.