13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Mit kell tudni a kések helyes élezéséről?

Ha választásunk egy hagyományos pengéjű késre esett, akkor sajnos előbb vagy utóbb az éle elmegy, ezt viszont orvosolni kell. Gondoljunk csak bele, mi lehet annál rosszabb, mint egy életlen vágóeszközzel dolgozni?

Késeink élességét többféle módon ellenőrizhetjük. Az általánosan használt és viszonylag biztonságos módszer a köröm teszt: a kés élét óvatosan engedjük rá a hüvelykujjunk körmére, ha megakad, éles, ha pedig csak csúszik, akkor viszont élezni kell.

Ha nem szeretnénk otthon élezni, akkor két lehetőség közül választhatunk. Elvihetjük köszörűshöz, de vigyázzunk, mert ha nem megfelelő szakember, akkor akár tönkre is teheti az éleket. Továbbá elvihetjük kés boltba, ahol kérünk rá solingeni élezést. Ezt nem ronthatják el, viszont elég drága, és van, hogy több napig is eltarthat, míg visszakapjuk eszközünket. Ha egyik opció sem tűnik megfelelőnek, akkor nem marad más, mint az otthoni élezés és fenés.

Az otthoni élezéshez olyan szerszámok szükségesek, amelyekkel elvégezhetjük ezeket a munkálatokat. Lássuk, melyek is ezek.

A fenőkő

A fenőköveket mindig be kell nedvesíteni ( vízzel vagy olajjal, ezt köve válogatja), a vizes köveket a használat előtt egy órával be kell áztatni. A nedvesség miatt nem kopik olyan gyorsan, és a csiszolás során keletkezett por és szennyeződés nem ragad bele a kőbe. Fenőkőből nem árt, ha többet tartunk magunknál.

Az élezés két részben történik: elsősorban kialakítjuk az új élt, a másodikban sorjázunk, tehát az élben található egyenetlenségeket próbáljuk meg a lehetőségekhez képest eltüntetni, kijavítani. Ha kialakítottuk a megfelelő élt, akkor fordítunk. A jó él megmunkálásának mutatója, ha a penge másik oldalán megjelenik a sorja. Ha mind a két oldallal végeztünk, akkor áttérünk egy finomabb fenőkőre.

Mire kell odafigyelni?

A fenőkő felülete legyen egyenletes. Ha a sok használat során valahol homorulat csiszolódott bele, a követ vízszintes felületen csiszoljuk egyenesre. Ha gyémántporos követ alkalmazunk, akkor óvatosan járjunk el, hiszen ezek a kövek sokkal gyorsabban dolgoznak.

Milyen hibák merülhetnek fel?

  • Nem tartjuk elég stabilan a pengét, és nem egyenletes az élszög. Ez főleg gyakorlat kérdése, ezért érdemes előtte utánanézni, esetleg próbálkozni más késekkel.
  • Nincs elég fény. Az élezéshez szükségesek a megfelelő fényviszonyok, ugyanis ennek hiányában nagyon nehéz pontos munkát végezni.
  • Ha nem várjuk meg az élezés során kialakuló sorját, akkor nem lesz megfelelő a késünk éle.

Fenőacél

Ez az eszköz nem élezésre van kitalálva, inkább a kicsorbult éleket javítjuk ki vele.

Ezeket az eszközöket igazából bármelyik barkácsboltban is beszerezhetjük, de ha kifejezetten konyhai kések élezéséhez szeretnénk használni őket, akkor ajánlanám figyelmetekbe a chefs.hu webáruház oldalát, ahol rengeteg vendéglátási szakmához tartozó eszközt és terméket forgalmaznak.

Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
További anyagok