0 °C, Budapest
0 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Az elektromos autó számára megfelelő töltőállomás kiválasztása

A megvásárolt elektromos autó rendszeres töltéséről bizony gondoskodni kell, ehhez pedig célszerű beszerezni egy töltőállomást. Persze mielőtt egyszerűen letennénk a voksunkat bármelyik megoldás mellett, fontos néhány szempontot átgondolni.

Meg kell vizsgálnunk, hogy beépített kábel vagy aljzat hozzátartozik-e az adott állomáshoz, illetve a csatlakozók kompatibilisek-e a gépjárművel. Hogyha ezeket a kérdéseket tisztáztuk, akkor is érdemes mindenképp vetni egy pillantást a biztonságos töltés íratlan szabályaira.

Rövid bejegyzésünkben tehát az elektromos autó számára ideális töltőállomás kiválasztása kapcsán osztunk meg hasznos tanácsokat.

A töltőállomás beépített kábellel vagy aljzattal rendelkezik?

Ez legyen az első szempont, amit megvizsgálunk. A beépített kábelt tartalmazó megoldás az otthonunkban a kényelmünket szolgálja majd. Arra viszont gondolnunk kell, hogy maga a kábel rendszerint nem levehető. Tehát, ha az autónkat máshol is tölteni szeretnénk, akkor további kábelt is be kell szereznünk ehhez.

Egyébként is tanácsos, hogy egy hordozható verzió legyen mindig a gépjárműben. A legtöbb utcai töltőállomásnak ugyanis jelenleg még nem tartozéka a töltőkábel. A vásárlásnál figyeljünk arra, hogy egyrészt a töltőállomás teljesítményével, másrészt az autó töltés felvevő képességével megfelelő összhangban lévő változatra essen a választásunk.

Mire érdemes figyelnünk a csatlakozókat illetően?

A 2. típusú - T2 aljzat tekinthető a sztenderd megoldásnak valamennyi európai töltőállomás kapcsán. Ennek megfelelően már az autó kiválasztásánál is célszerű odafigyelni arra, hogy a jármű ezzel a típusú csatlakozási móddal kompatibilis legyen.

Nagyon fontos arra is kiemelt figyelmet fordítani, hogy csakis megbízható, közvetlenül a gyártó által előállított kábeleket és csatlakozókat alkalmazzuk az elektromos autó töltésére. Különféle hosszabbítókat, átalakítókat és toldókat a legkevésbé se használjunk erre a célra, mert ezzel csak veszélyeztetnénk a jármű épségét.

Amire az elektromos autó töltése során vigyázni kell

Mielőtt a megvásárolt töltőállomást üzembe helyeznénk az otthonunkban, mindig vegyük igénybe egy hozzáértő villanyszerelő segítségét. Kérjük meg, hogy vizsgálja át a ház elektromos hálózatát, és készítse fel azt az új, nagy energiaigényű eszköz fogadására.

Annak is járjunk utána, hogy a jármű legfeljebb mekkora teljesítmény felvételére képes. A töltés intenzitását ehhez mérten tudjuk majd igazítani, kerülve ezzel a felesleges kockázatot.

Habár a töltőállomásokat lehet használni nedves környezetben is, ettől függetlenül figyeljünk oda arra, hogy se a csatlakozók, sem pedig a töltési pontok ne legyenek vizesek.