9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Bőrápolási hiedelmek, amikkel le kell számolnod

Akiket érdekel a szépségápolás, és szívesen olvasgatnak ilyen témájú blogokat vagy fórumokat, azok biztosan belefutottak már egymásnak teljesen ellentmondó tippekbe, tanácsokba. Azután persze jön a fejvakargatás, hogy vajon melyik igaz, és melyiket kell messzire elkerülni.

Íme néhány közkeletű bőrápolási hiedelem, amikkel kapcsolatban most tisztábbá tesszük a képet.

A natúrkozmetikumok egészségesebbek

A bio minden területen hódít, ami alól a kozmetikumok sem kivételek. Sokan nem is vesznek meg mást, csak olyan termékeket, amik kizárólag természetes összetevőkből készülnek. Ezt azzal magyarázzák, hogy a normál kozmetikumok rengeteg rákkeltő és egészségre veszélyes anyagot tartalmaznak, amiknek ők nem szeretnék kitenni a bőrüket.

A helyzet azonban az, hogy a natúrkozmetikumok gyártása során sokszor nem tartják be azokat a szigorú higiéniai előírásokat, amiket a hagyományos termékek esetén komolyan ellenőriznek. Vagyis könnyen lehet, hogy amit sokan egészségesnek gondolnak, az valójában nem az.

Télen nem kell fényvédőt használni

Az ember különös módon működik, ha a napsütésről van szó. Sokan azt gondolják, hogy ha nem tűz a nap, akkor az UV-sugárzás nem is jelent gondot. Pedig a bőrünk télen ugyanúgy ki van téve a káros hatásoknak, ezért ebben az időszakban sem árt fényvédős krémet használni. A különbség annyi, hogy nincs szükség olyan magas faktorra.

Bizonyos készítmények összehúzzák a pórusokat

A tág pórusok sokaknak okoznak problémát, ezért vonzóak lehetnek az olyan termékek, amik azt ígérik, hogy összehúzzák azokat. Csakhogy a faggyú- és verejtékmirigyek kijáratai nem így működnek, ezért gyakorlatilag fölösleges az ilyen készítményekbe beruházni. A pórusok nagysága ugyanis a megfelelő arcápolással csökkenthető, illetve az életkorral is változik.

Egyszerre csak egy bőrproblémát lehet kezelni

Amikor valakinél egyszerre több bőrprobléma áll fent (pl. rozácea, de az öregedés jeleit is szeretné eltüntetni), akkor nehéz eldönteni, hogy melyik kezelésébe vágjon bele. A jó hír az, hogy léteznek olyan hatóanyagok, mint amilyen pl. a C-vitamin vagy a retinol származékok, amik egyszerre több problémára is megoldást nyújtanak. Szükség esetén pedig ki lehet kérni bórgyógyász tanácsát is, aki biztosan tud majd valamilyen készítményt ajánlani.

A jól bevált krémet nem szabad lecserélni

Sokaknak van kedvenc arcápolási terméke, amit már évek óta használ, és amit nem szívesen cserélne le. Csakhogy a bőr idővel hozzászokik egy-egy készítményhez, ami így már nem fejti ki a szükséges hatást. Ráadásul a különféle élethelyzetekben a bőr is változik, ezért nem árt időről időre új termékeket kipróbálni. És ki tudja, még az is lehet, hogy keresgélés közben új kedvencekre lelsz.

Keresd az ÉVA magazin Szépségem rovatát a megbízható forrásból származó tippekhez!

Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
További anyagok